Fantastisk fund i Nationalpark Thy

Det er ikke kun Tidselsommerfuglen, der i disse uger finder vej til Danmark. Forleden blev mindst tre eksemplarer af en enormt sjælden guldsmed, Brun Kejserguldsmed, fundet i Nationalpark Thy.

En igangværende guldsmedeundersøgelse i Nationalpark Thy viser, at de vilde vidder rummer flere arter end dem, der på nuværende tidspunkt er registreret. Jørgen Peter Kjeldsen, der udfører undersøgelsen, har allerede fundet flere hidtil uregistrerede sjældenheder på sine første gennemsøgninger i nationalparken. Men årets største fund gjorde Jørgen Peter i søndags d. 16.6; her dukkede Brun Kejserguldsmed pludselig op.

Brun Kejserguldsmed er en stor guldsmed med en længde på op til 6,5 cm og sit vingefang på ca. 10 cm. Farven er brungul og på hannerne er 2. kropsled tydeligt blåt. Der er tale om en subtropisk art, der normalt er hjemmehørende i Afrika, Mellemøsten og Sydvestasien. Foto: Kent Olsen

– Efter at have arbejdet intensivt med guldsmede de seneste par somre, er det efterhånden sjældent, at jeg oplever at være i tvivl, når jeg kigger på en guldsmed. Men i søndags stod jeg pludselig med et par store, blegbrune guldsmede i “tandem”, som jeg ikke lige kunne identificere ved første øjekast. Det var først, da et lysende, blåt “midterstykke” ved en bestemt vinkel sprang i øjnene, at jeg var klar over, at jeg stod med noget meget sjældent – en af de sydlige kejserguldsmede, enten Brun Kejserguldsmed eller Lille Kejserguldsmed, fortæller Jørgen Peter Kjeldsen.

Ekstra eksperthjælp blev tilkaldt for at afgøre, om der var tale om den ene eller anden art; Kent Olsen, der er leder af Guldsmedeatlas-undersøgelsen, kørte straks til Thy for at kigge på dyrene. Begge arter er meget sjældne, men Brun Kejserguldsmed, som det viste sig at være, er uhyre sjælden. Der kendes kun til to tidligere observationer i Danmark, og ved observationen i Thy var der 3-5 dyr samlet og tilmed var et par i gang med en parring.

– Vi er begejstrede over, at guldsmedeundersøgelsen er blevet en realitet og ikke mindst over et fund som dette. Når eksperter kommer på banen og undersøger, hvad der flyver, kravler eller vokser herude i vildmarken, bliver vi til stadighed vildt imponerede over den klitnaturens artsrigdom. Kun når vi ved, hvad der findes, og hvor det findes, kan vi udføre vores fornemmeste opgave, nemlig at passe på det, udtaler landskabsforvalter i nationalparken, Anna Worm.

Foto: Kent Olsen

Forfatter

Related posts

Top