Familier har råd til de fleste huse i provinsen

Vil en dansk familie købe hus, har de gode muligheder for at finde noget, de også har råd til at købe. Det viser en ny opgørelse fra Boligsiden, der har fået Nordea Kredit til at regne ud, hvad en familie med to børn, hvor forældrene er sygeplejerske og lærer, kan låne til at købe hus i hver enkelt af landets 98 kommuner.

På baggrund af udregningerne viser opgørelsen, at familien har råd til at købe fire ud af fem af de huse, der er til salg i Danmark netop nu.

Rykker de til Lemvig, Tønder, Morsø, Langeland eller Skive, er der næsten frit valg på alle hylder.

– I Jylland er det reelt kun i Aarhus, det kan blive en udfordring at finde et hus, som vores familie kan betale. Til gengæld er der mange andre muligheder, hvis de er lidt fleksible med beliggenheden. Skal familien bo tæt på Aarhus, kan de for eksempel kigge mod Odder eller Syddjurs. Her kan de desuden få mere hus for de penge, de har. Det er en fordel, hvis familien på et tidspunkt bliver større, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Kilde: Boligsiden

Forudsætninger for udregningerne:

  • Forældrene i familien er i midten af 30’erne og består af en sygeplejerske og en lærer med 8-10 års joberfaring.
  • To børn i henholdsvis vuggestue og børnehave.
  • Opsparing på 200.000 kroner, der kan bruges som indskud. Derudover har familien sparet op til advokat, flyttemand, ejerskifteforsikring, lettere istandsættelse af huset med videre.
  • Billån 200.000 kroner, der afdrages over syv år.
  • Cirka 25.000 kørte kilometer per år.
  • Køber et hus med et gennemsnitligt energimærke og i en gennemsnitlig stand.
  • Ønsket rådighedsbeløb per måned 15.500 kroner (lidt mere end Finanstilsynets minimumsbeløb, men familien skal stadig passe på pengene). Rådighedsbeløbet skal dække mad, rengøringsmidler, personlig pleje, frisør, tandlæge, briller, ferier, udflugter, gaver, aviser, eventuelle TV-pakker, opsparing til større ting som cykler, TV, mobiltelefoner, computere og så videre.
  • Rådighedsbeløbet skal til gengæld ikke dække faste udgifter som blandt andet forsikringer, fagforening, A-kasse, licens, telefon, daginstitutioner, boligskatter, el, vand, varme, renovation og vedligeholdelse.

Foto: Boligsiden

Forfatter

Related posts

Top