Færre vækst-entrepreneurer i Nordjylland

Hvert år kårer EY Danmarks bedste vækstskaber i EY Entrepreneur Of The Year, og i år består færre adgangskravet.

I Nordjylland falder antallet af vækstvirksomheder med 16 pct. – fra 112 virksomheder i 2013 til 94 i 2014. Det er andet år i træk, at Nordjylland oplever et fald. På landsplan falder antallet af vækstvirksomheder også med 16 pct.

– Vi havde en forventning om, at vi ville se en stigning i år, men selv om vi på mange områder ser positive takter og en spirende optimisme, så kan vi konstatere, at der er færre virksomheder, som opnår eller fastholder høj vækst i år, siger Carsten Collin, Partner i EY og leder af EY Entrepreneur Of The Year. Han fortsætter:

– Selvom andre regioner i år oplever et større fald, følger Nordjylland tendensen for landsgennemsnittet, hvor vækstvirksomhederne svinder ind for 2. år i træk. Så meget desto mere er der grund til at hylde dem, der lykkes, så vi kan lære af dem og lade os inspirere – og der er altså stadig 94 virksomheder, der går foran ad vækstvejen.”

Blandt de seks regioner i EY Entrepreneur of The Year har Fyn den mindste tilbagegang på 6 pct. I Syd- og Sønderjylland falder antallet af vækstvirksomheder med 30 pct., mens de øvrige regioner kan notere en tilbagegang på mellem -7 pct. og -18 pct.

Man skal slå konjunkturerne for at nå høj vækst
I hele landet toppede antallet af vækstvirksomheder i 2008, og de følgende to år slog finanskrisen vækstpusten ud af de danske virksomheder. Derefter steg kurven igen pænt i to år, mens vi i de seneste to igen har set et faldende antal. I år opfylder 812 virksomheder kriterierne.

Dansk Erhverv peger på, at konjunkturerne ikke har været en stor hjælp for de danske entrepreneurer. Tværtimod har virksomheder, der kan præstere to-cifret vækst, klaret sig på trods af en svag negativ vækst i samfundsøkonomien:

– Virksomhederne kæmper en kamp under vanskelige forhold. Trods tegn på bedring i økonomien, så har vi stadig ikke oplevet et egentligt opsving. Udviklingen i det danske bruttonationalprodukt (BNP) har sejlet ind og ud af små recessioner uden rigtig at finde en fast retning. Det har været noget af en ørkenvandring for dansk økonomi, og 2013 var endnu et lavvækst-år. Med en negativ realvækst på kun 0,1 pct., så skal man trodse konjunkturerne for at nå en vækst på højt niveau, forklarer Michael H.J. Stæhr, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Den 28. oktober løb den første regionale kåring af stablen for Københavnsregionen, og efterfølgende i samme uge og ugen efter afholdes de øvrige regionale kåringer for hhv. Sjælland, Fyn, Syd- og Sønderjylland, Midtjylland og Nordjylland. Det er optakten til landskåringen den 27. november.

– Dem, der lykkes med deres virksomhed, har en fornuftig forretningsidé, gåpåmod og viljen til at lykkes, for alle entrepreneurer møder modstand undervejs. I de vanskelige år er det særlig interessant at følge ”mønsterbryderne” og se på, hvordan de har skabt succes under svære forudsætninger. Der er vækstdynamoer, der trækker udviklingen den anden vej og lykkes, fortæller Carsten Collin.

Han påpeger, at EY Entrepreneur Of The Year frem for alt er en hyldest til entreprenører og deres betydning for samfundsudviklingen.

Forfatter

Related posts

Top