Færre skolebørn oplever at blive mobbet

Når et barn bliver mobbet, kan det blandt andet opleve at blive holdt uden for fællesskabet eller blive drillet i skolen.

Men siden 1998 er antallet af skolebørn, der oplever at blive mobbet i skolen, faldet markant. Det viser Skolebørnsundersøgelsen 2018 fra Statens Institut for Folkesundhed.

I 1998 oplevede hver tredje 11-årige skoleelev og hver femte 15-årige at blive mobbet. I dag er det hver 20. skoleelev, der oplever at blive mobbet mindste et par gange om måneden.

Derudover viser undersøgelsen, at antallet af 13-15-årige drenge, der mobber andre er faldet fra næsten halvdelen for 20 år siden til tre procent i dag.

Glædelig udvikling
Bjørn Holstein, professor emeritus ved Statens Institut for Folkesundhed, kalder det en positiv udvikling. Han har været med at lave undersøgelsen.

– Det er en meget glædelig udvikling. Mobning er utrolig skadeligt. Det har virkeligt alvorlige virkninger, for dem det går ud over. Derfor har det været et klart mål for skolerne at få bekæmpet mobning.

– Der må vi sige, at det ikke er lykkedes fuldt ud, for der er stadig nogen, der bliver mobbet eller mobber andre, men det er virkelig flot, at tallene er kommet så langt ned, siger Bjørn Holstein.

Ros til skolerne
Han er ikke i tvivl om, at udviklingen skyldes skolernes indsats mod mobning.

Hos børneorganisationen Red Barnet genkender man også tendensen med, at færre børn bliver udsat for mobning. Den fremhæver også skolernes indsats som en årsag til udviklingen.

– Specielt de sidste fem år, hvor indsatsen er blevet intensiveret i forhold til både forældre, lærere og elever, der ved, hvad de skal gøre og egentlig også gør.

– Det har virkelig båret frugt de sidste år, siger Jon Kristian Lange, der er seniorrådgiver hos Red Barnet.

Det er også blevet undersøgt, om mobningen i skolen i stedet er flyttet over på digitale platforme.

Her viser tallene, at ni procent af skoleelverne bliver mobbet på internettet, mens syv procent mobber andre. Men ifølge Bjørn Holstein har internettet ikke overtaget al den mobning, der var i skolen i gamle dage.

– Det er trods alt forholdsvis beskedent, siger han.

Skolebørnsundersøgelsen gennemføres hvert fjerde år. Den undersøger helbred, trivsel og sundhedsadfærd blandt 11-, 13- og 15-årige skoleelever i Danmark.

/ritzau/

Forfatter

Related posts

Top