F16-fly flyver ikke over Nordvestjylland

Idag bliver det markeret at det er 40 år siden at F16-kampflyene blev en del af det danske forsvar.

Jubilæet markeres med, at ti F16-fly flyver såkaldt formationsflyvning over en stor del af landet i godt 600 meters højde således at de tydeligt kan ses fra jorden. Men bortset fra bornholmerne er nordvestjyderne de eneste der ikke får mulighed for at nyde synet af de danske kampfly. Ruterne for dagens to flyvningerkommer nemlig ikke tættere på end Aalborg og Karup.

Bemærk at de 10 F-16 letter fra Skrydstrup klokken 10.05 og ikke 11.05, som der står i grafikken. Illustration: Forsvaret

Først flyver kampflyene om formiddagen til Læsø fra hjemmebanen på flyvestationen i Skrydstrup. Herfra siksakker de ned igennem det centrale Jylland, før de omkring middag udfører et simuleret angreb på flyvestationen.

Om eftermiddagen er det så den sydligste del af Vestkysten, Fyn og Sjælland, der får en larmende visit, når kampflyene flyver en sløjfe fra vest til øst mellem klokken 13.30 og klokken 16.

Flyvningen vil dog kun blive gennemført, hvis det er vejr til, at de kan ses fra jorden, oplyser Forsvaret.

Udfasning af F16
Trods de mange år på bagen er de danske F-16-fly fortsat en vigtig del af det danske forsvar. De har de seneste år både bidraget til kampen mod Islamisk Stat og til at verfe russiske fly væk, når de kom for tæt på dansk eller baltisk luftrum.

Fra næste år lakker det imidlertid mod enden, når Flyvevåbnet begynder at indfase de 27 nye kampfly af typen F-35, som Danmark har købt fra den amerikanske producent Lockheed Martin.

F-16-jagerne skal efter planen være i aktiv tjeneste frem til udgangen af 2024, hvor de nye fly skal være klar til at overtage alarmberedskabet på dansk grund.

Illustration: Forsvaret

/ritzau/

Arkivfoto: Forsvaret

Forfatter
Tags ,

Related posts

Top