EUC NordVest sætter styr på robotter på tre uger

Antallet af virksomheder der anvender robotter i produktionen er kraftigt stigende i disse år, men uddannelsen af de medarbejdere, der skal betjene robotterne, halter desværre efter. Nu har EUC Nordvest sammensat et forløb, der gør det muligt at tage de nødvendige kurser gennem en sammenhængende periode på blot tre uger.

EUC Nordvest har stor erfaring med at uddanne produktionsmedarbejdere til at kunne betjene og programmere robotter, og ifølge projektleder Bente Homann er det alfa og omega, at man sørger for at give sine medarbejdere den nødvendige uddannelse i robotbetjening og -programmering, hvis man skal have det optimale ud af sin robotinvestering.

– Det er vores erfaring, at de virksomheder, der prioriterer at give deres medarbejdere de grundlæggende kurser, også er de virksomheder, der hurtigst får implementeret robotten i den daglige drift. Nutidens robotter har mange flere anvendelsesmuligheder end tidligere, og jo bedre medarbejderne kender robotten og dens funktionalitet, desto bedre kan de også tænke innovativt og kreativt i forhold til potentielle alternative anvendelsesmuligheder, lyder det fra Bente Homann.

Behov for større viden og flere kompetencer
Mange virksomheder vurderer, at det er tilstrækkeligt med en introduktion fra leverandøren, men den dag robotten går i stå, skal bruges til en ny opgave eller skal samkøres med det øvrige produktionsudstyr, kommer medarbejderne så som regel til kort. Her er der brug for større viden og flere kompetencer, end man tilegner sig under en introduktion fra leverandøren.

– Leverandørerne programmerer typisk robotten, så den er klar til at køre til lige præcis dét, virksomheden skal bruge den til her og nu, og så introducerer de medarbejderne til netop det, den skal kunne. De får således ikke den nødvendige viden til selv at kunne lave nye programmer til andre funktioner, og når virksomhedens behov så ændrer sig, så sker der enten det, at robotten kommer til at stå i et hjørne og samle støv, eller også må virksomheden hyre leverandøren ind igen som konsulent. Sørger man i stedet for at give sine medarbejdere de nødvendige kurser, undgår man de problemstillinger, understreger Bente Homann.

 

EUC BordVest studerende

 

”Kørekort” på blot tre uger
EUC Nordvest har kurser både for de medarbejdere, der aldrig har betjent en robot før og for de, der har en vis erfaring. Alt i alt udbyder kursuscenteret seks selvstændige kurser, og det er disse kurser, EUC Nordvest nu udbyder som en samlet pakke i et komprimeret forløb på blot tre uger, hvor man kan tilegne sig ”kørekort” i de grundlæggende kompetencer i at kunne betjene, programmere og lave lettere fejlfinding på robotter – og afsætter man en ekstra uge, kan man også få et kursus i robotsvejsning med i pakken.

– Det er en unik mulighed for hurtigt at blive ”køreklar” til at arbejde med robotter, hvis man aldrig har prøvet det før, eller hvis man trænger til at gå genopfrisket sine kompetencer på området. Her kan man på ganske få uger flytte sig fra at vide absolut ingenting om robotter til at være rimelig velkørende på området. Det er en god og nødvendig investering for virksomhederne, hvis de skal have det fulde udbytte af robotterne, og i mine øjne giver det slet ikke mening, at man er villig til at betale 300.000 kr. for en robot, men samtidig vil man spare de godt 100 kr. pr. dag, det koster at have en medarbejder på kursus. Det er en meget lille investering, når man ser på, hvor stor udbytte virksomhederne rent faktisk får ud af forløbet, slutter Bente Homann.

 

Forfatter

Related posts

Top