Et styrket landbrug kan redde yderområderne

Økonomiske indsprøjtninger kan være udmærkede, men forbedrede rammevilkår for landbruget vil være en mere effektiv måde at redde yderområderne på, mener Landbrug & Fødevarer.

Det behøver ikke at koste en bondegård at holde liv i Danmarks landdistrikter. Et styrket landbrug er i stedet opskriften på at holde gang i det såkaldte ”Udkantsdanmark”. Det mener administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, Karen Hækkerup.

En ny undersøgelse viser nemlig, at 8 ud af ti danskere mener, at der skal økonomisk støtte til yderområderne for at redde dem.

– Økonomisk støtte kan være udmærket, og det er naturligvis glædeligt, at der er stor velvillighed i befolkningen til at holde liv i landet, men bedst er det, hvis indsatsen for at udvikle og styre vores yderområder sker på en sund og økonomisk bæredygtig måde. Derfor forslår vi, at man i første omgang sørger for at give landbruget de samme betingelser, som resten af Europa har. Det vil sige de samme regler, de samme produktionsbetingelser og mindre bureaukrati, siger Karen Hækkerup.

Primærlandbrug skaber flest jobs i afledte sektorer
En ny Damvad-rapport, som Landbrug & Fødevarer har fået lavet, viser, at primærlandbruget er det erhverv, der skaber flest afledte job i andre sektorer.

Hver gang der skabes fem job i landbruget, skabes der fire job i følgeindustrien.

Det vil sige, at mere korn, flere grise, flere køer på danske marker og i danske stalde, giver arbejde til håndværkere, chauffører og et hav af andre både faglærte og ufaglærte. Samtidig udvikler fødevareindustrien i sådan en grad, at man i dag i mange fødevarevirksomheder har brug for højtuddannet og højt specialiseret arbejdskraft.

– Vi kommer nok ikke uden om, at der skal nogle målrettede indsatser til, også økonomisk, hvis vi skal løfte yderområder og skabe vækst og beskæftigelse, men med en akut forbedring af landbrugets rammevilkår, vil vi kunne skabe umiddelbar vækst uden at bruge af skatteydernes penge, siger Karen Hækkerup.

Ifølge Karen Hækkerup taler tallene for sig selv.

– 10-12 mia. mennesker vil vi være på Jorden i 2100. Verden kommer til at mangle fødevarer i fremtiden. Det ligger fast. Lad os dog udnytte vores fantastiske landbrugsland til at skabe nogle yderområder med vækst og job, siger Karen Hækkerup.

Foto : DR – De Unge Landmæmd

Forfatter

Related posts

Top