Et helt år uden medicinfejl på Grønningen i Thisted

Det socialpsykiatriske bosted Grønningen i Thisted Kommune har som det første bosted i Danmark rundet 365 dage uden medicinfejl med lægekontakt. Grønningen deltager i projektet I sikre hænder, som skal forbedre patientsikkerheden i Danmark.

– Vi har svedt og skældt ud og været ved at skrige over dokumentationen, men projektet har været hammergodt og det har dokumenteret, at vi faktisk ikke laver alvorlige medicinfejl her, svarer leder af Grønningen Inger Marie Korsgaard på spørgsmålet om, hvordan det har været at arbejde med at nedsætte risikoen for medicinfejl på det socialpsykiatriske bosted.

Men selvom frustrationerne til tider har været tårnhøje, er personalet på Grønningen alligevel helt enige om, at det har været det hele værd. For gevinsterne er nemlig til at tage og føle på:

– Der har været gevinster allerede fra den dag, hvor vi begyndte med undervisningen, seks måneder før projektet startede. Vi fik fokus på vores beboeres medicinlister og lærte, hvordan medicinen arbejder sammen. Det har været en kæmpe opkvalificering af vores kontakt med lægerne og distriktspsykiatrien, fordi vi i dag møder op med en mere kvalificeret henvendelse. Det har helt klart styrket vores samarbejde, fortæller Mette Kirk. Hun er social- og sundhedsassistent på Grønningen og tovholder for udbredelsen af I sikre hænder til kommunens øvrige bosteder.

Ansvar for egen behandling
Det er ikke kun samarbejdet med lægerne og psykiatrien, som har haft udbytte af projektet. Den helt store vinder er beboerne, som er begyndt at tage ansvar for deres egen behandling.

– Beboerne forholder sig til medicinen på en hel anden måde. Mange af dem har voldsomme bivirkninger. De får styr på, hvad det er, de mærker og lærer at forstå deres bivirkninger, når de lærer noget om medicinen. Og så kan de være medbestemmende i forhold til egen medicinering. Det er ikke, fordi beboerne ikke skal have medicin. Men vi bakker op om, at de får præcis den mængde, som de har brug for, fortæller Inger Marie Korsgaard, som er leder af Grønningen.

Hun er stolt af de resultater, hendes personale og beboerne på Grønningen har opnået: Sidst i maj kunne de som det første af bostederne i Danmark fejre 365 dage uden medicinfejl med lægekontakt.

Næste milepæl er at udbrede I sikre hænder til kommunens øvrige socialpsykiatriske bosteder, så også deres beboere kan få hjælp til at tage ansvar for egen behandling.

Medicinfejl
Undersøgelser på landsplan af hele det sociale og sundhedsmæssige område har vist, at der kan være fejl i helt op til 40 % af alle medicinhåndteringer. Medicinfejl kan være alt fra glemt medicin, forkert medicin, medicin indtaget på forkert tidspunkt eller forkerte intervaller mellem medicinindtag. Og konsekvensen kan være alt fra ingenting til alvorligere følger, der kræver lægebehandling.

Bostedet Grønningen er med i projektet I sikre hænder, som arbejder for at skabe bedre patientsikkerhed. Grønningen har ikke tidligere haft kendte alvorlige medicinfejl, men nu er der faktuelle tal, som dokumenterer, at Grønningen ikke har haft alvorlige fejl i over et helt år.

Billedtekst:
Inger Marie Korsgaard, Karin Kanstrup, Helle Tølbøll og Mette Kirk ved siden af den tavle, som minder personale og beboere om I sikre hænder i hverdagen og dokumenterer resultaterne af projektet.

Forfatter

Related posts

Top