Er du lyn-forsikret?

Med sommeren følger mange fornøjelser, men der følger også torden og lyn med. Lynnedslag er hvert år skyld i mange skader på huse og derfor opfordrer forsikringsselskabet Topdanmark til, at du forebygger lynskader på dit indbo.

Under tordenvejret den 30. april 2018 registrerede DMI næsten 4.800 lynnedslag. Ifølge DMI topper antallet af lynnedslag i juni, juli og august, hvor 76 % af det årlige antal lyn slår ned. Det billede genkender Topdanmark, der  sidste år modtog næsten 1.400 anmeldelser om skader efter lynnedslag:

– Over halvdelen af skaderne sker i private hjem, og i 2017 var det især i august, at lyn var skyld i mange skader. Det er typisk sådan, at jo flere lyn, desto flere skader ser vi også. Derfor er det altid en god idé at tage sine forholdsregler, siger salgschef Kristian Juel-Storgaard fra Topdanmark i Thisted.

Pas på elektronikken
Det hænder, at lynnedslag fører til alvorlige brande. Generelt er det dog især det elektroniske udstyr, der er udsat, når lynene er over os. Det gamle råd om at frakoble elektronisk udstyr som tv, musikanlæg og spillekonsoller, når der bliver varslet lyn og torden, eller du rejser på ferie, gælder derfor stadig:

– Stort set alt, som er tilsluttet el-nettet, kan gå i stykker. Vi ser typisk, at det er tv, computere, internetroutere og spillekonsoller, der bliver ramt af kortslutning. Hvis lynet er slået ned meget tæt ved huset, kan der være sket skade på selve ledningsnettet, og så er de hårde hvidevarer måske også ødelagt. Det er en god idé at tage alle elektriske apparater, som ikke behøver strøm, imens du er væk, ud af stikket, siger Kristian Juel-Storgaard.

Er man væk i en længere periode pga. ferie eller arbejde, kan man lave en aftale med fx sin nabo om at kontrollere, at køle- og fryseskabe stadig fungerer efter lynnedslag i omegnen.

– Er uheldet ude, er det vigtigt at melde det til sit forsikringsselskab, så eventuelle skader på bygningen kan blive udbedret hurtigst muligt, slutter Kristian Juel-Storgaard.

Gode råd ved varsel om lynnedslag hvor du bor

Tag stikket ud på al elektronik undtagen køleskabe og lignende apparater

Luk vinduer og døre

Skal du på ferie, så få en nabo til at tjekke om HFI/HPFI-relæet er afbrudt efter et tordenvejr, og genaktivere det, hvis det er slået fra

Gode råd, hvis du er udenfor og det begynder at tordne

Søg ikke ly under træer

Lad være med at cykle, især i åbent landskab

Undlad at røre ved større genstande, der er elektrisk ledende. Fx hegn, rækværk og udstyr, der er forbundet til el- og telefonnettet

Hvis du ude og sejle og det begynder at tordne, bør du opholde dig så langt væk fra masten som muligt

Foto : Colorbox.

Forfatter
Tags ,

Related posts

Top