Er dit sommerhus klar til kulden og mørket?

Hvis du har været i dit sommerhus for sidste gang i denne sæson, huskede du så at lukke for vandet og tømme vand ud af rørene? Hvis ikke, er der god grund til at slå et smut forbi igen. For så kan vinterens kulde nemt gå ud over vandrørene, og det kan få store konsekvenser.

Forsikringsselskabet Topdanmark får hvert år anmeldelser om vandrør i fritidshuse, der er bukket under for frosten. Selvom antallet af skader naturligvis varierer, alt efter hvor kold, vinteren har været, er det en god idé at forberede fritidshuset på kuldegraderne.

– Der skal ikke være frost særligt længe, før det kan give problemer. Og desværre kan frostsprængte rør forårsage store skader, som løber op i flere tusind kroner. Samtidig kan du risikere, at forsikringen ikke dækker skaderne, hvis du ikke selv har gjort noget for at forebygge skaden. Derfor er det godt at være på forkant, siger Gunnar Steffensen fra Topdanmark i Thisted-området.

I vinteren 2010/2011 fik Topdanmark godt 200 anmeldelser om frostsprængte rør i fritidshuse på landsplan. I 2011/2012 var tallet cirka 150.

Luk for vandet og tøm rørene i sommerhuset
Som ejer af sommer- eller fritidshus, bør man ganske enkelt gøre det til en fast vane at lukke for vandet og tømme rørene for vand, så de ikke kan fryse til. Men vil man helt forebygge frostsprængninger bør man desuden tænde for varmen i alle rum vinteren over.

Er huset ikke opvarmet dækker forsikringen ikke skader efter en frostsprængning, heller ikke selvom man lukkede for vandet og fik vandet ud af rørene.

– Sommerhuset skal have en temperatur på minimum 8-12 grader i alle rum. Men selvom man vælger at sætte varme på, kan der stadig være risiko for frostsprængninger. Sker det, er det vigtigt at være opmærksom på, at forsikringen kun dækker, hvis det kan dokumenteres, at varmeforsyningen er svigtet – fx på grund af lynnedslag eller kortslutning af elvarmen, siger Gunnar Steffensen, der påpeger, at det ikke vil være nok at oplyse at HFI-relæet var slået fra.

Undgå at friste tyvene
Om vinteren ligger de fleste sommerhusområder øde hen. Det gør sommerhusene mere udsatte for tyveri. Derfor er det en god idé, at sørge for at tage de ting med, der kan friste tyvene.

”Det er efterhånden ret almindeligt, at man har nyt elektronik og design i sit sommerhus. Det bør man tage med sig, når der lukkes ned for sæsonen, så tyven ikke fristes. Tjek desuden grundigt om alle vinduer og døre er lukkede og låste. Fjern også alt indbo fra haven, da forsikringen ikke dækker når huset er ubeboet,” siger Gunnar Steffensen.

FAKTA:

Gode råd – når du skal lukke sommerhuset ned for vinteren

Luk for vandet ved hovedhanen og tøm alle vandrør
Sørg for at frostsikre toilettet og kom frostvæske i alle afløb
Afmonter termostatstyrede blandingsbatterier og tøm dem for vand
Husets vandhaner skal stå åbne
Aflås målerbrønden, hvis dette er muligt, så stophanen ikke kan åbnes
Tøm vaske- og opvaskemaskine for vand
Hvis du sætter varme på, skal du sikre en temperatur i alle rum på minimum 8-12 grader
Fjern alle værdifulde ting
Træk gardinerne fra, lad skabene stå åbne, så tyven kan se, at der ikke er noget at komme efter
Stil havemøbler og haveredskaber i skuret og lås af
Sørg for at der ikke ligger ekstranøgler gemt ved huset

Foto: Colorbox/TopDanmark.

Forfatter

Related posts

Top