En ny fortælling om Thy

Af Joachim Plaetner Kjeldsen, Sennelsvej 86, Sennels og
Jon Bisgaard Kjeldsen, Villerslevvej 22, Villerslev.

Efterårets kamp for at bevare skoler og børnehaver i Thy skabte røre og stor medieopmærksomhed, som også rækker ind i det nye år. Ikke bare lokalt, regionalt og nationalt, men også langt uden for landets grænser i store internationale medier i England, USA, Israel og så langt væk som i Australien. Senest bragte The Guardian i denne uge historien om de særlige partnerskabskontrakter mellem Thys lokalsamfund og Thisted Kommune, der skal sikre et bæredygtigt befolknings- og børnetal. Thyboernes trodsige og opfindsomme kamp mod lukning af vitale institutioner har sat Thy på verdenskortet og skabt en unik platform for at skabe en ny fortælling om et stykke udkantseuropa, der nægter at ligge under for urbaniseringslogikken og lade sig affolke pænt og ordentligt, som det sig ellers hør og bør derude i den ”rådne banan”.

Man skulle synes, at det lå ligetil højrebenet også for det officielle Thy at udnytte dette vindue til omverden og øjeblikkets momentum til at skubbe yderligere på den positive fortælling om vores egn. Men ak. I føromtalte artikel i The Guardian er det Thisted Kommunes Børne- og Familiedirektør, Lars Sloth, der bliver interviewet, og han udtaler i den forbindelse:

“Thisted is a beautiful area but it is rather empty. There is not so much going on.” – Frit oversat: Thy er smukt, men her er mennesketomt, og der sker ikke en skid.

Vi fik morgenkaffen gevaldig galt i halsen og måtte tælle gentagne gange til 10, inden vi satte os til tasterne. Det er næppe hver dag, at en forvaltningsdirektør i Thy får muligheden til at fortælle om sin kommune til resten af verden, og når muligheden så dukker op, så bruger man sin taletid på at bekræfte det fremherskende billede af et kedeligt, affolket landdistrikt fremfor at tale Thy og thyboerne op.

“Thisted is a beautiful area but it is rather empty. There is not so much going on.” Det er ikke alene et skoleeksempel i ubehjælpsom dårlig pressehåndtering, men også ekstremt disrespektfuldt over for de mange thyboer der hver dag, uge, måned og år yder en kæmpe indsats for at gøre Thy til et levende sted, og sandt for dyden sørger for, at der sker en hel masse. For ikke at tale om de tusindvis af thyboer, der de seneste måneder har lagt adskillige årsværk af frivillige timer i at redde det decentrale, offentlige skole og daginstitutionssystem, som selvsamme direktørs forvaltning så visionsløst var parat til at afvikle.

Vi er nogen, der bekymrer os om Thys fremtid og er optagede af at skabe en ny fortælling om en levende egn her på kanten af Atlanten. Det bliver vi ved med, og vi håber og tror, at der også sidder folk på rådhuset, som både formår og vil det samme. Og vi vil opfordre de, der ikke kan eller vil, til at stille telefonen videre, næste gang en journalist ringer og er interesseret i at skrive om Thy.

Se artikel fra The Guardian her

Forfatter

Related posts

Top