En million danskere spørges om mulige bivirkninger

En million danskere vil blive inviteret til et forskningsprojekt, der skal afklare mulige bivirkninger ved coronavacciner. Forskerne vil blandt andet spørge til symptomer som hovedpine, muskelsmerter og svimmelhed.

Deltagerne, der er mellem 16 og 64 år, bliver tilfældigt udvalgt og vil blive bedt om at svare på tre spørgeskemaer.

– Undersøgelsen vil give os større indsigt i hvilke symptomer, der er mulige bivirkninger ved coronavacciner, og hvilke symptomer der skyldes andre faktorer, siger lektor Dorte Rytter, Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, i en pressemeddelelse.

Målet er at finde ud af, om de vaccinerede i højere grad døjer med såkaldt uspecifikke symptomer sammenlignet med personer, der ikke har fået et vaccineprik.

– Vi vil undersøge, om de her symptomer optræder hyppigere efter vaccination end forinden, og om de optræder hyppigere blandt de vaccinerede i forhold til dem, der ikke er vaccineret. Hvis symptomerne begynder at optræde hyppigere blandt de vaccinerede, vil man måske mistænke vaccinerne for at være årsag.

– Men det er vigtigt at sige, at vi på forhånd ikke har nogen forudindtaget mening om, hvorvidt der er bivirkninger ved vaccinerne, siger Dorte Rytter.

Projektet udspringer ifølge Dorte Rytter af sagen om HPV-vaccinen. I 2013 dukkede der en række negative historier om i danske medier om mulige bivirkninger ved vaccinen.

Det betød, at tilslutningen til HPV-vaccinen en overgang faldt drastisk. Sundhedsmyndighederne konkluderede senere, at der ikke var nogen sammenhæng med vaccinen.

Det er forskere fra Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital, samt Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse i Region Hovedstaden, som står bag projektet.

/ritzau/

Forfatter

Related posts

Top