EM i ridderdyst på Spøttrup Borg

Fra 25.-30. juli 2016 afholdes Bispens Marked for niende gang på Spøttrup Borg vest for Skive. I år er middelaldermarkedet for anden gang vært for Europamesterskaberne i Ridderdyst, hvor 23 internationale riddere dyster i kampteknik og lansedyst på autentisk middelaldermanér.

Ridderne er alle bevæbnet til tænderne og kæmper i jernrustninger og ringbrynjer, en autentisk mundering, der let kan veje op imod 30 kilo. Dertil kommer lansen, der er 4 meter lang. Det er med andre ord en opvisning i styrke, behændighed og vovemod, man kan opleve på Bispens Marked, når trænede riddere fra hele Europa, USA og Canada tørner sammen på Spøttrup Borg. Da der er tale om EM, stiller de oversøiske riddere op under europæiske faner.

Bispens Marked 1

Ridder Skarpenberg er dansk vinderhåb
Første gang Bispens Middelaldermarked på Spøttrup Borg var vært for EM i Ridderdyst i 2012, tog Danmarks egen ridder, Johan Skarpenberg (med det borgerlige navn Ole Bach), en sølvmedalje med hjem. I år går han naturligvis efter guldet. Med hele tre topplaceringer ved tidligere EM i Ridderdyst ligger han lunt i lansesvinget til en guldmedalje.

Riddernavnet Johan Skarpenberg er en historisk reference til en af Spøttrup Borgs første ejere, men Ole Bach er helt nutidig og bor til daglig ved Viborg med barn og kone, Åse, der også deler sin mands interesse og optræder som Ridder Sichelgaita. Sommer efter sommer rejser parret rundt til skandinaviske middelaldermarkeder som riddere.

Inden turen går til Spøttrup, har samtlige riddere deltaget i ridderturneringer i deres hjemlande og dermed kvalificeret sig til at deltage i årets EM. Ridderdysten indledes med en række runder og semifinaler, der fører frem til finalen, fredag den 29. juli om aftenen.

Bispens Marked 2

Det summer af liv både uden for og inden for murene
Når Bispens Middelaldermarked rykker ind på borgens område med omkring 800 riddere, skønjomfruer og andet godtfolk i autentisk middelalderantræk, vil det være som at tage en tidsmaskine tilbage til Spøttrup Borgs glanstid.

Publikum kan gøre et fund blandt kurvemagere, ildssmede, smykkekunstnere og lædersmede, der falbyder uundværlige varer. Man kan nyde  middelalderens kogekunst og smage de skønne øl i en vaskeægte middelalderkrostue, der også byder på totalteater, ildshow, musik og sang.
Man kan besøge de arbejdende værksteder som for eksempel ildsmeden og se, hvordan man smedede våben og rustningsdele i middelalderen. Opleve en gruppe belgiske alkymister sysle i flammernes skær i håbet om at fremstille det dyrebare guld. Og gys under et stort kampslag foran borgen, hvor hårdføre riddere tørner sammen.

Foruden middelalderkampsport, rablende middelaldergøgl og affyring af en blide, en traditionel katapult-lignende krigsmaskine fra Middelalderen – vil en stor gruppe på 50 mand – biskoppen, kongen og soldater fra Bøhmen – bebo middelalderborgen under hele markedet og skabe den helt rigtige middelalderstemning.

Bispens Marked 4

FAKTA:
Spøttrup Borg er Danmarks bedst bevarede middelalderborg. Borgen blev opført i starten af 1520’erne med halvanden meter tykke mure, omgivet af en ni meter høj vold og en dobbelt voldgrav, og modstod således Skipper Clements angreb under Grevens Fejde, den danske borgerkrig i 1534.

www.spottrupmiddelalderborg.dk

Forfatter

Related posts

Top