Ekspert sår alvorlig tvivl om Månegrisen

Teknologien til at måle og kontrollere de forskellige udledninger fra svinestalde er håbløst bagud i forhold til andre brancher. Derfor igangsatte hele fem ministerier tilbage i 2012 Månegris-projektet.

Det skulle med nye sensorer, mere lukkede stalde og en opsamling af spildprodukter som gylle og gasser skulle få ‘Månegrisen’ flyvende gennem et samarbejde med en lang række aktører. Nøgleordet var innovation.

– Hvis jeg skal være helt ærlig, så har jeg svært ved at se det innovative i projektet. At lukke svinestalden af som en kasse, så der slipper mindre ud til omgivelserne, er der ikke noget innovativt i, siger Michael Søgaard Jørgensen, lektor på Aalborg Universitets Center for Design, Innovation og Bæredygtig Omstilling til ing.dk.

Han påpeger, at der med Månegrisen i dens nuværende form tale om at overføre helt basale koncepter fra andre produktioner, hvor man eksempelvis længe har haft udstyr på de fleste fabriksskorstene, der kan opsamle partikler og gasser.

Illustration : Naturstyrelsen

Projektet  forsinket – mens innovationen kører derud af
Månegrisen skulle medvirke til at udvikle procedurer og teknologier til at kunne overvåge svinestalde så grundigt, at man kan regulere på baggrund af den miljømæssige belastning. Som det er lige nu, reguleres landmændene på det antal svin, de holder – uanset hvor meget svinene i praksis forurener.

Ifølge innovationschef i Natur­Erhvervstyrelsen Anders Klöcker gør det, at de økonomiske incitamenter til at begrænse udledningen i de forskellige dele af svineopdrættet er begrænsede.

Prioriteringen undrer Michael Søgaard Jørgensen, der mener at man burde bruge udviklingskræfterne på at lave løsninger til de økologiske svinebrug, som har en bedre indtjening end de konventionelle.

– Månegrisen vil ikke løse de enorme økonomiske problemer, de konventionelle svineopdræt har. Det er de økologiske svineavlere, der tjener penge lige nu, siger Michael Søgaard Jørgensen, som derfor mener, det er økologi, Danmark skal satse på at udvikle, siger han til ing.dk.

Månegrisen lagt død – indtil videre
Planerne om Månegrisen Apollo Thy på Kanalvej 39 i Jannerup er sat på pause indtil, at en klagesag over projektet er afgjort og det forventes ske indenfor få uger.

Bag Månegrisen Apollo Thy står landmand Søren Overgaard samt  Niels Jørgen Pedersen, der er gruppeformand for Venstre og borgmesterkandidat og landmand – i samarbejde med en række lokale virksomheder.

Forfatter

Related posts

Top