Efter tørkesommer: Nu kan danske landmænd klimaforsikre sig

Hvede og byg sygner hen af tørst, hver femte landmand er truet af konkurs, og der er en milliardstor regning i vente. Det har virkelig ikke været en sjov sommer for dansk landbrug.

Det har forsikringsselskaberne også fået øje på.

Derfor er den britiske forsikringsmægler Blue Oak Broker klar med de første klimaforsikringer til danske landmænd.

– Sidste år var der for meget nedbør, og i år har vi haft den her tørke, som virkelig har ramt rigtig mange landmænd hårdt. Vi har fået mange henvendelser omkring det, så selvfølgelig har vi valgt at sætte fokus på det og tage dialogen både med de enkelte landmænd og med landbrugets organisationer, siger direktør i Blue Oak Broker, Erik Bring, til Public Service på P1.

Ifølge Erik Bring er Blue Oak Broker i dialog med omkring 30 danske landmænd om at tegne klimaforsikringer.

Ikke tradition for klimaforsikringer i Danmark
Klimaforsikringer har indtil nu ikke været at finde i Danmark. Det har til gengæld været en mulighed i landet som USA, Australien, Tyskland, Frankrig, Ungarn, Rumænien og Ukraine.

Ifølge sektordirektør for planter i landbrugets Videncenter Seges, der hører under organisationen Landbrug & Fødevarer, Troels Toft, har vi ikke tradition for klimaforsikringer herhjemme, fordi vi ikke oplever de store vejr-ekstremer, man ser andre steder i verden.

Men det har sommerens tørke lavet om på, og Troels Toft tror, at vi vil se forsikringer mod for eksempel tørke i fremtiden.

– Hvis vi lytter til meteorologerne og klimaforskerne, så tyder det på, at klimaet udvikler sig i en retning, hvor tingene bliver mere ekstreme. Vi kan få langt mere våde sæsoner, vi kan få langt mere tørre sæsoner. Det gør, at vi som landbrug, som er så afhængig af naturen, skal prøve at kigge på, om vi kan dække os bedre af, siger han til Public Service på P1.

Troels Toft mener heller ikke, at det tidligere har været et ønske fra landmændene at kunne klimaforsikre sig, men det har tørken ændret på.

– Dem, der har haft de helt store tab, føler sig sårbare efter sådan en sæson. De står jo magtesløse over for den situation, de er havnet i. Kan man forsikre sig ud af det, giver det jo en noget roligere nattesøvn, siger han.

Stigende interesse for klimaforsikringer
Danske TopDanmark, som forsikrer omkring halvdelen af de danske landbrug, har også oplevet en stigende interesse for at lave klimaforsikringer fra kunderne. Men det er ikke et produkt, de har på hylden.

– Det har vi nok ikke, fordi vi ikke har troet på, at der var markedsmuligheder. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at forsikringsselskaber skal tjene nogle penge. Vi har ikke troet på, at der var et marked for det. Men det er jo sådan nogle oplevelser som tørken i år og oversvømmelserne på Lolland for nogle år siden, som gør, at vi tror mere på det i fremtiden, end vi har gjort, siger agronom i TopDanmarks landbrugsafdeling Svend-Anker Worm til Public Service på P1.

Forfatter
Top