Efter lukning: – Coloplast er en del af min indentitet

 

I sidste uge lukkede Coloplast endegyldigt sin fabrik i Thisted efter 53 år. Dermed er alle de fabrikker, der kom til byen med egnsudviklingsstøtte i 1960’erne og 1970’erne, forsvundet.

– Jeg har haft en fantastisk tid her. Så det er lidt vemodigt at være her nu, siger den 48-årige Susanne Sørensen, mens hun med armene viser, hvor maskinerne stod, indtil de for nylig blev læsset på lastbiler og kørt til Ungarn.

For få måneder siden ville man knap kunne få ørenlyd på grund af den insisterende lyd af maskiner. Nu er det kun de lyseblå udsugningsrør i loftet, der indikerer, at dette har været medicovirksomheden Coloplasts produktionshjerte i et halvt århundrede. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Susanne Sørensen har haft sin daglige gang på Coloplast i knap 25 år. Først som operatør af ”posemaskinen”, hvor hun pakkede stomiposer. Senere som planlægger af produktionen.

– Coloplast er en del af min identitet. Jeg har været her næsten hele mit arbejdsliv. Nu skal jeg ud og genopfinde mig selv i en alder af 48 år. Vinke farvel til en tryg hverdag. Det giver da lidt sommerfugle i maven, siger Susanne Sørensen.

Produktionen flyttes til Ungarn
I efteråret 2017 fik Susanne Sørensen og hendes kollegaer beskeden om, at Coloplast ville rykke den sidste produktion fra Thisted til Ungarn. På det tidspunkt var antallet af medarbejdere barberet ned til 167 efter mange års nedskalering af fabrikken.

Ancienniteten hos de ansatte var i gennemsnit knap 20 år. Gennemsnitsalderen var over 50. Den største demo-grafiske gruppe var de mange ufaglærte kvinder, der arbejdede ”på gulvet”.

– Som mange andre herude har jeg ikke en uddannelse at falde tilbage på. Og der er ikke nogen anden arbejdsplads i Thisted, der ligner Colo­plast. Så man spørger sig selv: ’Hvad skal jeg være, hvis ikke jeg skal være her?’,” siger Susanne Sørensen.

Frygter at ufaglærte tabes på gulvet
Netop det spørgsmål har også optaget Torben ”Julle” Rasmussen, der er tillidsmand på fabrikken. Han kommer til at være ansat et halvt år efter lukningen for at assistere sine kollegaer i den forestående ledighedsperiode.

– Når man kommer ud på arbejdsmarkedet som midaldrende, uden en uddannelse, og måske ikke har fysikken til at tage et hårdt, fysisk arbejde, så er mulighederne begrænsede. Og min store bekymring er, at der er nogen, der ikke magter at komme videre, siger Torben ”Julle” Rasmussen.

Coloplast har dog gjort sit for at hjælpe de fyrede medarbejder videre. Læs mere om det i artiklen herunder.

LÆS OGSÅ:

Coloplast forsøger at hjælpe fyrede medarbejdere videre

 

Forfatter

Related posts

Top