Dyster prognose: Butiksdød i Thisted og Nykøbing på vej

Antallet af byer, hvor beboere ikke behøver tage til andre byer for at handle, kollapser, viser kortlægning.

Inden for de næste ti år vil halvdelen af de 109 såkaldte handelsbyer i Danmark dø ud – herunder både Thisted og Nykøbing.

Sådan lyder det bedste scenarie i en kortlægning lavet af den private virksomhed Institut for Centerplanlægning (ICP), der rådgiver myndigheder og private aktører om detailhandel. Det skriver Politiken.

En handelsby er en by, hvor udvalget af butikker gør, at beboere ikke behøver tage til andre byer for at handle.

– Det er et danmarkskort, der kommer til at se meget anderledes ud, siger Per Nyborg, direktør for ICP, til Politiken.

I værste fald vil der om ti år være 29 handelsbyer tilbage i Danmark.

Nethandel er afgørende
Hvorvidt det ender i det mest positive eller negative af scenarierne, afhænger af, hvor stor en andel af handlen, som flytter over på nettet.

I det bedste af scenarierne for handelsbyerne flytter 30 procent af handlen over på nettet inden 2030. I det hårdere scenarie flytter 50 procent af handlen. I organisationen Dansk Erhverv ser man bekymret på udviklingen.

– Det er en brændende platform. Man skal gøre noget, ellers går det galt, siger chefkonsulent Per Thye Rasmussen til Politiken.

Også hos Kommunernes Landsforening (KL) betragter man analysen med alvor. Formand for KL’s erhvervsudvalg og Aalborg-borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) kalder situationen “et kæmpe problem”.

– Byerne må tænke på, hvordan de kan skabe liv, for eksempel med flere kulturelle oplevelser, flere caféer og nogle overvejelser af, hvordan de indretter byerne, siger han til Politiken.

/ritzau/

Arkivoto : Thisted Industri- & Handelsforening

Forfatter

Related posts

Top