DR2 i Thy i aftes : Det kunne have været så godt, men…..

*** (tre ud af seks stjerner)
“Vi Elsker Thy” – temalørdag DR2
Lørdag den 14. januar 2017
Værter: Gitte Løkkegaard og Søren Ejlertsen

“Thy er blæst, fisk og tavse Thyboer. Sådan tænker journalisten Gitte Løkkegaard og kokken Søren Ejlertsen, da de kører over broen til det nordvestjyske. Men de to bliver klogere….”

Sådan lyder det i programoplægget til udsendelsen “Vi Elsker Thy”, der løb over skærmen på DR2 i aftes.

Men blev de så også klogere. Eller endnu vigtigere : blev seerne klogere?

Man kan lidt frygte, at det ikke var tilfældet.

Det var som om, at programmets præmis om, at bundlinien – endnu en gang – var givet på forhånd, når journalister fra København besøger landets yderområder. At man er sted, hvor de unge flygter fra og gennemsnitalderen kun går en vej : op !

Hvor blev de gode historier af ?
Der er ellers nok at plukke af i Thy af gode historier : Vi har et væld af gode historier, der allesammen peger fremad. Det går sgu godt for at sige det mildt.

Og jo heldigvis blev der plads til fiskeriet i Hanstholm.

Men hvor var historien om Thisted Bryghus, der på fem år har gennemgået en turn-around produktmæssigt og økonomisk og som har skrevet historie ved at være blevet kåret som Årets Bryggeri to år i træk (2015 og 2016) – netop fordi man tager afsæt i lokale råvarer til produktionen af en lang række produkter.

Historien om Thy Lam, om Galgebakkens Hjortefarm og alle de andre lokale madproducenter.

Dragsbæk, der har sat Thy på landkortet i en grad på den positive side, der er uden sidestykke i dansk erhvervsliv. Jeg kan ikke huske en fødevarevirksomhed, der i den grad specifikt har brugt en lokal egn så effektivt til alles glæde.

Historien om Thisted som grøn kommune, om verdens største vindmølle i Østerild mv. Og hvor var Leif Pinholt og Thy Møllen henne ?

Historien om Thy´s kulturliv : om URT, der er landets mest velfungerende ungdomsråd og politisk bruges som et mønstereksempel på, hvordan man kan drive en god ungdomspolitik.

Thy Music Collective, der ved at trække på samme hammel – og med udgangspunkt udenfor Thy (i de fleste tilfælde) giver en lang række unge bands et afgørende rygstød i processen om, at komme videre.

Om Alive Festivalen, der er udsprunget af URT, og som i dag er en af landets mest kvalitetsmæssigt profilerede festivaler, hvor man kombinerer Thy´s øvrige kultur- og sportsliv med festival-stemning, og hvor der selvfølgelig kun serveres lokale produkter.

Områdets mange friskoler.

Og hvad med KULTURRUMMET, der giver hele kulturlivet et løft i en grad, at Thy nu fået eget regionale spillested.

Hvor var Thy Teater, TFC’s fabelagtige ungdomsarbejde der hver uge involverer hundredevis af børn og deres forældre, historien om Skyum Idrætsefterskole – en af landets absolut bedste , hvad med Flemming Søvndal og de mange aktiviteter, der hvert år trækker folk til fra hele Skandinavien til ekstremløb i Nationalpark Thy, hvad med historien om de byer, der ikke har villet overgive sig, er rykket sammen og i dag overlever i fin stil.

Og så er der jo hele asylområdet, Cableparken der skal være Europas største indenfor få år og så videre.

Jeg føler ikke, at historien om Nationalpark Thy blev rigtigt fortalt. Det blev sådan en overfladisk snak om nogle svampe, noget bark og noget Havtorn.

…. og ja jeg har helt sikkert glemt en lang, lang række ting, der kunne have fået plads på den ene eller anden måde. IKKE at ALLE ville få plads.

Og så Stjerneskud som en lokal kulinarisk specialitet ? Den havde jeg ikke set komme !

Stereotyperne blev fastholdt
Når man har set programmet, sidder man tilbage med en følelse af, at stereotypen om, at Thy er blæst, fisk og tavse Thyboere, desværre også stod tilbage efter udsendelsen.

Og selvom de medvirkende leverede varen i flot stil, efterlader nogle af signalerne meget at ønske.

Et eksempel på det er Hanstholm. Her efterlader udsendelsen et indtryk af, at man “er underlige og ikke nogen by”, når man ikke har en hovedgade.

Det samme gælder Agger, der fastholdes i en stereotyp om, at alle er troende og har en hverdag, der er revet af Hans Kirk’s “Fiskerne”. Agger byder trods alt også på LadyWalk, der er blandt landets største og samler 6.000+  kvinder hvert år, Agger Athlon der nu eksporteres rundt til andre byer i Danmark – og hvad med “Heavy Agger”, der stadig hvert år trækker folk til at hele landet.

Det er da fint, at tro får plads i udsendelsen. Men så dominerende er tro trods alt ikke i hverdagen i Thy. Jeg har spurgt mig omkring her til morgen flere steder i Thy : det er ikke noget, man mærker ret meget til.

Og hvad med de unge. Jeg var inde på det lige før. Man fandt nogle unge, der får tiden til at gå med at køre på scooter mellem Cafe Salto og McDonalds på havnen i Thisted. Det får alle unge altså ikke tiden til at gå med i Thisted. Det er en lille gruppe. Igen – man efterlades med et indtryk af, at nåh ja de unge i Thisted laver ikke noget, og hænger ud ved McDonalds.

Trist og unuanceret når man ved, hvor meget, der iøvrigt sker i Thisted blandt i de unge.

Og jo – der sidder da folk på værtshuse rundt omkring i Thy. Folk der for nogle vedkommende ser ud som om, at de blev båret ind sammen med inventaret for mange år siden. Programmets vært Gitte Løkkegaard, bor selv om Nørrebro i København (oplyste hun i programmet), og hvis hun besøger et af de lokale værtshuse, vil hun finde samme fænomen. Det er et dansk fænomen, og ikke noget, der kendetegner Thy.

Og en laaaang vandretur i Thylejren med en X-Factor deltager. Trist !.

“Udvandredede Thyboere” vil sidde med vand i øjnene
Der vil helt sikkert være mange, der sidder tilbage med våde øjne. Folk der er flyttet fra Thy for mange år siden, og måske ikke følger udviklingen i Thy så tæt, som vi andre gør det.

Jeg er “indvandrer” i Thy, og kan ikke afvise, at jeg ser tingene med andre øjne  end dem, der er født og opvokset her – og som dermed har Thy´s DNA pumpende rundt i kroppen.

Men jeg synes, at programmet tippede lidt over og fastholder Thy i en rolle og som et sted, der var – og ikke er.

Og jo historien om Simon Kvamm er fantastisk. Det er bare fortalt så mange gange, at alle kender den. Der findes heldigvis – og også på grund af Simons gode ambassadør-ship for Klitmøller og Thy – andre gode historier om folk, der flytter til Thy. Herunder flere og flere om folk, der flytter hjem igen for, at børnene skal have en tryg og god opvækst. Det mærker vi blandt andet i Klitmøller, hvor jeg bor.

Det er selvfølgeligt svært at have tid til at fordybe sig forud for en udsendelse, der skal produceres på tre dage og hvor man skal forsøge at dække en geografisk meget spredt kommune.

Men to timer i bedste sendetid er lang tid, og jeg er lidt skuffet over, at udsendelsen i den grad ikke vægter det fremadrettede, der med afsæt i Thy´s oprindelige DNA, i dag er med til at tegne et Thy, der er i vækst og udvikling og ikke et sted, hvor tingene står stille.

Øv også……

Udsendelsen er anmeldt af redaktør Christian Kjeldsen.

Foto : DR

Se eller gense udsendelsen her

Læs også:
Randrusianere hader ‘Vi elsker Randers’: Redaktør svarer på kritik

 

 

 

 

 

 

Forfatter

Related posts

Top