DLG: Udsigt til klart bedre høst i år

Torsdag morgen var 45% af høsten i hus ifølge DLG, der modtager ca. halvdelen af alle de danske landmænds afgrøder. Udbyttet er klart bedre end sidste år, selvom mange landmænd har måttet ’stjæle’ sig til høsten ind imellem skybrud og ustabilt vejr.

Generelt ser det fornuftigt ud med kvaliteten af de danske afgrøder i år.

– Vi har i denne uge haft nogle meget travle dage rundt omkring i landet, når det har været muligt at høste. Det betyder, at høsten nu i gennemsnit er ca. 45% i hus. Vi har haft super travle dage, hvor vi har modtaget op imod 160.000 tons afgrøder på en enkelt dag. Det er selvfølgelig stadig tidligt at spå om den samlede høst, men generelt ser kvaliteten mange steder fornuftig ud. Høstudbyttet er væsentligt bedre end sidste år, og vi kommer forhåbentlig op på 5-10% højere udbytte, lyder det fra Vicekoncerndirektør for afgrøder i DLG, Mogens Frederiksen.

Vinterbyggen er næsten i hus og det samme er 90% af rapsen.

– Vi ser meget svingende udbytter på raps helt varierende fra 2,5-5,5 tons pr hektar meget afhængigt af de lokale forhold. Men kvaliteten er generelt god med et højt oliindhold på 49-50%, hvilket er godt for afsætningsmulighederne til den europæiske oliemølleindustri, hvor DLG allerede er begyndt af afskibe de første laster med raps, siger Mogens Frederiksen.

Fornuftig dansk kornkvalitet
Lige nu gælder det for mange landmænd om at få de sidste afgrøder i hus.

– Høsten af hvede, rug og maltbyg er stadig under 20% af den samlede, forventede høst, men holder vejret vil det virkelig rykke hurtigt i de kommende dage. Mange steder i landet bliver der høstet før afgrøderne er fuldstændig modne, da det er vigtigt at kvaliteten holdes på et højt niveau. Det er ofte bedre end, at vejret når at ødelægge noget af kvaliteten, siger Mogens Frederiksen.

DLG Fyn er nået længst med høsten, hvor over 50% er i hus, mens DLG Nordjylland og DLG Midt & Vestjylland er lidt efter resten af landet med høsten, hvilket svarer til en normal høst.

Foto : Christian Kjeldsen

Forfatter
Tags , , ,

Related posts

Top