Disse to selskaber vil lagre Co2 i havet ud for Hanstholm

Energistyrelsen åbnede 9. januar 2025 for ansøgninger om tilladelse til efterforskning og anvendelse af undergrunden til geologisk lagring af CO2 i visse kystnære områder i Danmark. Ved ansøgningsfrist d. 6. marts kl. 12 har Energistyrelsen modtaget to ansøgninger fra CarbonCuts A/S samt en gruppe bestående af TotalEnergies EP Danmark A/S og Mitsui & Co. Ltd.

Får man tilladelserne i de udbudte områder indebærer det, at undergrunden skal undersøges grundigt for, om CO2-lagring kan ske sikkert og miljømæssigt forsvarligt i områderne. 

Energistyrelsen vil i den kommende tid gennemgå ansøgningerne og vurdere ansøgernes tekniske og finansielle kapacitet samt de arbejdsprogrammer, som selskaberne har tilbudt i ansøgningerne. Inden der bliver givet en tilladelse, skal klima-, energi-, og forsyningsminister Lars Aagaard forelægge en redegørelse for Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg om hvilke tilladelser, der ønskes udstedt.

Tilladelsen til at undersøge undergrunden bliver i første omgang givet i op til seks år med mulighed for forlængelse til i alt ti år. Hvis området lever op til alle miljømæssige krav, og det bliver konstateret egnet til at lagre CO2, har tilladelseshaver fortrinsret til at ansøge om en tilladelse til at lagre. Tilladelsen kan vare i op til 30 år med mulighed for forlængelse.

Herefter vil projektet overgå til en nedlukningsfase, hvor lageret lukkes og CO2’en i undergrunden efterfølgende løbende overvåges. Projekterne er omfattet af miljøvurderingsloven, og aktiviteter i efterforskningsfasen, såsom dybdeboringer, skal undergå en miljø- og habitatscreening, ligesom et eventuelt lagringsprojekt vil skulle undergå en fuld miljøvurdering (VVM).

Foto : Robert Katzki

Forfatter
Top