Det skal være lettere at låne penge til drømmeboligen – også på landet

Hvis det står til formanden for Socialistisk Folkeparti (SF), Pia Olsen Dyhr, skal der fremover være en ekstra mulighed, hvis man ikke kan få banken med på at finansiere boligdrømmen. Det skriver TV2 Nord.

Derfor vil hun på partiets vegne stille forslag om at etablere et statsligt realkreditinstitut, som man kan gå til, hvis banken for eksempel ikke vil låne en penge til et boligkøb i et yderområde.

– Der skal være en mulighed for at gå til staten og sige: Jeg vil gerne låne de her penge. Jeg har styr på min økonomi og jeg kan godt betale pengene tilbage, forklarer Pia Olsen Dyhr.

Gammelt forslag oppe igen
Diskussionen om oprettelsen af et statsligt realkreditinstitut – og bedre lånemuligheder til boligkøb i yderområderne generelt – har været på den politiske dagsorden i flere år.

For eksempel forsøgte daværende erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) i 2015 at presse realkreditinstitutterne til at udvise større villighed til at udlåne penge til boligkøb i yderområder. Pia Olsen Dyhr påpeger desuden, at SF første gang bragte forslaget i spil på Christiansborg for fem år siden.

Men kigger man statistikkerne igennem, er spørgsmålet, om forslaget overhovedet er nødvendigt.

Nordjyske huse bliver solgt
Ifølge tal fra boligsiden.dk er der nemlig fremgang i boligsalget i Nordjylland. Siden 2011 har der været en støt stigning i antallet af bolighandler i de fleste nordjyske kommuner – og det vel at mærke både i byerne og på landet.

Hos regeringspartiet Venstre har det nordjyske folketingsmedlem, Preben Bang Henriksen, svært ved at se fornuften i SFs forslag.

– Det er et forslag, som venstrefløjen har været fremme med flere gange. Jeg synes ikke, at det er så realistisk et forslag. Når man laver sådan et realkreditinstitut, skal nogle betale. Jeg håber, at Pia Olsen Dyhr vil fortælle, hvor pengene skal komme fra, siger Preben Bang Henriksen til TV2 Nord.

Men til trods for en årelang diskussion om emnet og at der altså er fremgang at spore i forhold til bolighandler i yderområderne – som for eksempel Vesthimmerland, står Pia Olsen Dyhr fast på forslaget.

– For selvom det går bedre med den danske økonomi, hvilket jo er godt, så er der stadig steder, hvor man ikke kan sælge husene – til trods for, at der er nogle, som gerne vil købe dem, siger hun.

Forfatter

Related posts

Top