Dét skal fejres: Sallingsundbroen fylder 40

Onsdag d. 30. maj er det præcis 40 år siden, at Sallingsundbroen blev indviet da dronning Margrethe klippede den røde silkesnor kl. 11.04.

Indvielsen blev i 1978 markeret med en lang række aktiviteter og indslag, som varede fra den 26. maj til den 4. juni i lokalsamfundene på begge sider af sundet. Højdepunktet i 1978 var naturligvis regentparrets besøg.

Pressefoto

Nu inviteres alle til at fejre Sallingsundbroens 40 års jubilæum på Dueholm Kloster, Museum Mors onsdag den 30. maj, hvor Museum Mors i samarbejde med Morsø Kommune markerer jubilæet:

– Det er oplagt at fejringen af 40 års jubilæet holdes i samarbejde med museet, som har en særudstilling om broens tilblivelse og den store indvielsesfest i 1978, hvor både Mors og Salling stod på den anden ende. Det er rigtigt spændende at gå rundt i udstillingen og se både pressefotos og billeder tager af morsingboerne fra dengang. Vi håber rigtigt mange vil benytte dagen til at komme forbi museet, fortæller borgmester Hans Ejner Bertelsen.

Der vil om formiddagen være aktiviteter for børn, hvor de kan deltage i en brobygningskonkurrence, få en rundvisning i museets udstilling om broen samt saftevand og kage i festteltet.

Drømmen om en br0
Om eftermiddagen vil der fra kl. 15-18 blive budt på øl, pølser og sodavand til alle. I teltet vil der være opstillet en tv-skærm, som viser et diasshow med næsten 400 billeder fra byggeriet af Sallingsundbroen, indvielsesdagen og de efterfølgende festdage. Der er gratis adgang på Dueholm Kloster hele dagen og fra kl. 15-18 vil der også være rundvisninger i særudstillingen hver halve time.

Pressefoto

– I forbindelse med arbejdet med særudstillingen om Sallingsundbroen, er vi på museet blevet yderligere bevidste om den helt enorme betydning broen og drømmen om den har haft for morsingboerne gennem årene. Helt fra de første planer kom frem i 1930’erne og til i dag, hvor den er en ganske naturlig del af øen. Derfor synes vi, at det er helt på sin plads, at vi i samarbejde med Morsø Kommune markerer selve broens 40 års jubilæumsdag den 30. maj med et særligt arrangement. Vi glæder os til at byde alle interesserede indenfor i både jubilæumsteltet og ikke mindst i udstillingen, fortæller museumsdirektør Anders Have Espersen.

Program for jubilæumsdagen onsdag den 30. maj

8.00-14.15
Børnehaver og SFO’er deltager i konkurrencen ”Bygge Bro”. Alle deltagere fotograferes med deres “Bygge Bro”, får en rundvisning i særudstillingen “Drømmen om en bro” og bliver inviteret på saft og kage i det store telt på festpladsen.

14.30
Dommerpanelet, bestående af Hans Ejner Bertelsen, Peder Hanghøj og Anders Have Espersen kårer vinderne af brokonkurrencen. Der er præmier for den bedste bro.

15.00-18.00
Museum Mors og Morsø Kommune inviterer på øl, pølser og sodavand. Korte rundvisninger hver halve time i museets nyåbnede særudstilling ”Drømmen om en bro”. Første rundvisning kl. 15 og sidste kl. 17.30.

Tip en 13’er om Sallingsundbroen med spændende præmier til 1., 2. og 3. pladsen.

Der er gratis adgang på Dueholm Kloster hele dagen.

Baggrund Sallingsundbroen
Byggeriet af Sallingsundbroen havde været i støbeskeen siden 1930’erne – i 1933 dannede man en brokomité i Nykøbing med det formål at påvirke de amtslige og statslige myndigheder til at få opført en bro over Sallingsund.

De primære diskussioner i debatten om Sallingsundbroen var broens placering og hvorvidt der skulle bygges en vejbro eller en kombineret jernbane- og vejbro.

Den 14. april 1966 vedtog Folketinget at bygge Sallingsundbroen som en højbro ved Pinen og Plagen. De vedtog dog ikke, hvornår byggeriet skulle igangsættes og hvornår broen skulle stå færdig. Der var derfor meget kritik af de københavnske beslutningstagere – især var mange af den holdning, at man på Mors ikke kunne regne med at tiltrække virksomheder fra København og Østjylland, hvis infrastrukturen ikke var i orden

Broen blev indviet den 30. maj 1978 og dronning Margrethe klippede den røde silkesnor kl. 11.04.

Den 30. maj 1978 kunne broens mange forventningsfulde støtter omsider betræde Sallingsundbroen for første gang. Indvielsen blev markeret med en lang række aktiviteter og indslag fra den 26. maj til den 4. juni. På Sallingsiden havde man Wild West tema og alle var indbudt til et stort fiskebord på tilkørselsvejen til broen. På Morssiden blev der holdt folkeoptog med temaet ”Bønder og andet Godtfolk gennem 100 år”, og serveret kaffe ved Europas længste kaffebord i gågaden i Nykøbing. Alle deltog i den store bromarch d. 28. maj, ligesom den længeventede bro også blev fejret med festfyrværkeri på sundet, koncerter, optog i gaderne og et særligt Sallingsundløb gennem Legind Bjerge.

Forfatter

Related posts

Top