Det private hjem anno 2017: Hvad skal på museum?

Når Kulturmødet Mors 2017 løber af stablen, indlogerer en række museer fra Region Midt- og Nordjylland sig i et hus på Gasværksvej, der under Kulturmødet er døbt Kulturgaden. Under navnet ”Huseum” danner huset ramme for en debat om, hvilke genstande fra det private hjem der bør komme på museum. En debat, der med udgangspunkt i den danske kulturarv skal aktivere både kulturmødedeltagere, kulturpersoner og kulturpolitikere.

En elektrisk tandbørste fra Oral-B, en vinkaraffel fra den lokale glaspuster, et tæppe fra HAY, en kaffekop fra Royal Copenhagen eller en sofa fra IKEA. Det private hjem er fyldt med genstande, der er mere eller mindre relevante for den danske kulturarv. Genstande, der afspejler det liv, vi lever, og den tid, vi er en del af. Spørgsmålet er, hvilke genstande i det private hjem anno 2017 der bør komme i en museumsmontre. Et spørgsmål kulturmødedeltagere, kulturpersoner og kulturpolitikere bliver invitereret indenfor for at diskutere i ”Huseum” fra den 24. til den 26. august under Kulturmødet Mors 2017.

På opdagelse i det private hjem
Huset på Gasværksvej bliver formidlet som en udstilling, der har til formål at sætte fokus på museernes samfundsmæssige relevans og kulturarvens rolle. Gennem samtale og debat skal kulturmødedeltagere diskutere det private hjems genstande, ophav og kulturarv.

Omkring 30 genstande er blevet udvalgt som potentielle museumsgenstande fra det private hjem på Gasværksvej. Husets beboer har fortalt historien om hver enkelt genstand på et lille skilt. Hver time lukkes en gruppe af seks kulturmødedeltagere ind i huset sammen med en museumsformidler. Efter en kort introduktion til hjemmet og dets beboer går deltagerne på opdagelse i hjemmet og vælger én genstand hver, som de mener, skal bevares for eftertiden.

Herefter samles de seks kulturmødedeltagere ved det traditionelle spisebord til en samtale om, hvilken af de udvalgte seks genstande der fortjener en plads i fremtidens museumsmontre. Altså, hvilken genstand der bør bevares som et symbol på dansk kulturarv. Samtalen skaber refleksion hos kulturmødedeltagerne, der undervejs skal argumentere for, hvorfor lige netop deres genstand er relevant for eftertiden. Det bliver unikke samtaler om genstandenes betydning og om opfattelsen af, hvad en museumsgenstand er.

Garagesamtaler om fremtiden for danske museer
I husets garage vil der være en lille scene, hvor museumsverdenens rolle i fremtiden bliver debatteret af markante kulturpersoner og kulturpolitikere. På scenen kan man blandt andre møde flere medlemmer af Folketingets Kulturudvalg, direktør for Statens Museum for kunst Mikkel Bogh og projektchef i Nordea-fonden Niels Olsen. (Se det fulde program nedenfor.)

Sted
Gasværkvej 27, 7900 Nykøbing Mors

Tid
Torsdag den 24. august fra kl. 13 til kl. 20.
Fredag den 25. august fra kl. 10 til kl. 20.
Lørdag den 26. august fra kl. 10 til kl. 13.

Program for garagesamtalerne
Torsdag:
16.00: Alex Ahrendtsen (DF), Kulturordfører
17.00: Orla Hav (S), Formand for Kulturudvalget
18.00: Niels Olsen, Nordea-fonden

Fredag:
10.00: Lauge Larsen, Formand Børne- og Kulturudvalget, Morsø Kommune
11.00: Anders Dahlstrup, Direktør, Energimuseet
13.00: Mikkel Bogh, Direktør, Statens Museum for Kunst
14.00: Rasmus Nordqvist (ALT), Kulturordfører
15.00: Søren Søndergaard (EL), Kulturordfører
17.00: Karen Grøn, Museumsdirektør, Trapholt
18.00: Mogens Jensen (S), Kulturordfører

Arrangørerne af ”Huseum” er museerne i Region Midt og Region Nord og Organisationen Danske Museer. Projektet er støttet af Region Nordjylland og Region Midtjylland.

Foto : Lars Dahl Photography

Forfatter

Related posts

Top