Det betaler sig at fyre rigtigt

Ifølge en undersøgelse fra Miljøstyrelsen kan man spare helt op til 900 kr., hvis man fyrer rigtigt i sin brændeovn eller sit fastbrændselsfyr. I den forbindelse lancerer Morsø Kommune en kampagne, hvor man får tips til at fyre rigtigt, så man sparer penge, undgår at genere naboer og skåner miljøet.

De 10 råd uddybes i folderen Fyr rigtigt – det betaler sig, en folder der i disse dage husstandsomdeles.

Spar penge, få gladere naboer og et renere miljø
– Vi kan sagtens forstå at mange fyre op i deres brændeovne, når det bliver lidt koldt. Det er både hyggeligt og kan give god varme. Desværre oplever vi også, at der kan opstå dårlig stemning i naboskabet, hvis man ikke fyrer rigtigt. Når man både kan spare penge, få gladere naboer og et renere miljø, så håber vi, mange vil tage rådene til sig, fortæller Meiner Nørgaard, som er formand for Udvalget for Teknik og Miljø i Morsø Kommune.

Ovne til fast brændsel er kun miljøvenlige, hvis man bruger dem rigtigt. Fyres der med vådt træ eller affald, eller hvis lufttilførslen er for lille, sker der en ufuldstændig forbrænding. Det kan medføre dannelsen af miljø- og sundhedsskadelige stoffer, skabe lugtgener for en selv og naboer samt tilsodning af brændeovn og skorsten og dermed også risiko for skorstensbrand.

Ved korrekt optænding i brændeovnen vil man kunne reducere partikeludslippet fra ovnen med op til 75 % og derfor nedsætte udslippet af de miljø- og sundhedsskadelige stoffer.

De 10 gode råd:
1) Godt brænde
2) Tørt brænde
3) Mindre brændestykker
4) Tænd op fra oven
5) Fyr lidt – men tit
6) Ilt i de rette mængder
7) Ren ovn
8) Høj skorsten
9) God foring i skorstenen
10) Usynlig røg fra skorstenen

Du kan finde en uddybning af alle rådene på Morsø Kommune’s hjemmeside.

Forfatter

Related posts

Top