Derfor vandt FC Thy Piger Danskernes Idrætspris

Naboklubberne er ikke rivaler, men nære samarbejdspartnere, der er med til at styrke den enkelte forenings arbejde med både bredde og elite. Det er kort fortalt, hvad vinderen af Danskernes Idrætspris 2017, FC Thy Piger, handler om. Bag initiativet står Nors BK, Thisted FC, Koldby/Hørdum IF, Frøstrup Hannæs IF og IF Nordthy.
Det er første gang, at prisen lander i Jylland.

Med prisen, der blev overrakt til DR’s show SPORT 2017, modtager FC Thy Piger 100.000 kr. Danskernes Idrætspris blev præsenteret af e-Boks i samarbejde med DIF og DR P4.

Ideen bag FC Thy Piger opstod, da nogle personer syntes, at det var på tide at gøre noget for pigefodbolden i Thy – både for bredden og eliten. Udfordringen var, at der var for få piger i alle fem klubber. Løsningen var et større lokalt fællesskab og aktivitetsniveau omkring pigefodbolden. Der arrangeres nu fælles teknik- og kompetenceforløb udover den træning, pigerne i forvejen har i deres ’moderklubber’.

Vandt på forhånd
De fem klubber har nu et stærkt samarbejde og har alle fået medlemsfremgang. Initiativet har i praksis ’reddet’ pigefodbolden i denne del af Danmark, som er et af de mere tyndtbefolkede områder, og hvor der er 45 km mellem Frøstrup i nord til Hørdum i syd.

”Inden finalen, syntes vi, at vi med den store medieomtale allerede havde vundet. Det har været langt mere, end vi havde turdet håbe på. Og nu står vi så med prisen. Det er jo helt vildt,” siger Heidi Gravesen, der både er holdleder i FC Thy Piger og sidder i fællesskabets samarbejdsudvalg.

Sammen med sportschef, Jannik Riis, og den 15-årige spiller, Emma Møller, modtog Heidi Graversen Danskernes Idrætspris på scenen i JYSKE BANK Boxen i Herning.

På live-tv takkede Heidi Graversen spillere og trænere i de fem klubber foruden Thisted Kommune og sponsorer for at tro på ideen med det tætte samarbejde.

”Vi er jo ikke i København, hvor man måske nok har lidt lettere ved at få folk med på skøre ideer. Her i Vestjylland er vores initiativ derfor lidt af en revolution,” uddyber Heidi Graversen.

Susanne Søndahl Wolff, kommunikationsdirektør i e-Boks, og Niels Nygaard, formand for DIF, præsenterede de tre nominerede, og de to OL-medaljevindere fra Rio, sejleren Anne-Marie Rindom og bryderen Mark O. Madsen, offentliggjorde vinderen.

”Når vi i aften fejrer de danske topatleter, bør vores hyldest også gå til de lokale idrætsforeninger, for det er her, vejen til medaljerne bliver lagt. Men foreningerne er ikke bare konkurrence og elite. Idrætsforeninger er også motion, sundhed og hygge. Og vi kan være med alle sammen uanset køn, alder og overbevisning. Foreningsidrætten inkluderer alle og skaber dermed den sammenhængskraft som er så værdifuld i vores samfund. Derfor er vi i e-Boks meget stolte af, sammen med Danmarks Idrætsforbund og DR P4, at stå bag Danskernes Idrætspris – en pris der hylder foreningsidrætten i Danmark,” siger Susanne Søndahl Wolff.

Stærkt signal at sende til Idrætsdanmark
Når FC Thy Piger endte som vinder af den prestigefyldte pris, skyldes det i høj grad de perspektiver, der ligger i initiativet. Det forklarer DIF’s formand, Niels Nygaard:

”Samarbejdet i Thy er et meget spændende initiativ, fordi det viser, at der er en vej ud af de udfordringer som mange små foreninger oplever i disse år: foreningerne i nabobyen skal ses som en samarbejdspartner og ikke en rival. Det kræver et opgør med mange års vanetænkning, men de fem klubber, der nu udgør FC Thy Piger, har vist, at det kan lade sig gøre. Det er et stærkt signal at sende til hele idrætsdanmark. Derudover må jeg sige, at jeg er meget imponeret over de resultater, som samarbejdet har udmøntet sig i med flere medlemmer og et højere sportsligt niveau.”

I alt var der indstillet 229 forskellige idrætsinitiativer til Danskernes Idrætspris 2017, og i alt deltog 14.267 danskere i afstemningen.

Foto: Morten Fjord Stengaard

Forfatter

Related posts

Top