Der kan snart blive længere til apoteket

Siden 2015 har danskerne fået lettere adgang til det nærmeste apotek. Apotekerne fik nemlig friere rammer til at åbne nye enheder. Siden da er der åbnet 183 nye apoteksenheder. Det betyder, at antallet af apoteker er steget med 60 procent i løbet af en femårig periode

En udvikling, danskerne har været glade for.

Men udviklingen vil vende, hvis ikke apotekernes økonomiske rammer ændres væsentligt. Fortsætter rammerne, som de er i dag, vil det nemlig gå ud over sundhedsfagligheden og adgangen til apoteker i landdistrikterne.

I takt med at der er kommet flere apoteker i de større byer, og de sælger flere og flere solcremer, plejeprodukter og neglesakse og har samtidig øget den samlede avance. Men den stigende avance fra salget af andre varer i de største danske byer betyder, at avancen på en medicinpakning løbende sættes ned. Siden 2015 er den avance apoteket kan beholde halveret og faldet fra cirka 11 kroner til cirka 5,50 kr. pr. pakke.

Artiklen fortsætter under billedet…

I alt 495 apoteker i Danmark – 183 er nyetableret efter 1. juli 2015


Grønne prikker viser de 312 apoteker (og filialer), som er oprettet før 1. juli 2015. Røde prikker viser de 183 nye apoteker, som er oprettet efter 1. juli 2015. Kilde: Danmarks Apotekerforening. Pr. 01-01-2020.

Ni ud af ti apotekere mener, at det ikke vil være muligt fortsat at drive apotek med høj sundhedsfaglig kvalitet. To tredjedele af landapotekerne overvejer at opgive bevillingen før tid som resultat af de økonomiske rammer.

Ministre på banen
Det vækker stor bekymring hos formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, der har forfattet et brev til både erhvervsministeren og sundheds- og ældreministeren om emnet.

– Vi har forespurgt Danmarks Apotekerforening, som har præsenteret os for tal, der viser, at omkring 30 landapoteker vil være lukningstruede i 2025, hvis der ikke findes en holdbar økonomisk model, skriver Steffen Damsgaard i brevet og tilføjer:

– Landdistrikternes Fællesråd finder udviklingen meget bekymrende. Det er helt afgørende, at borgere har lige adgang til sundhed i hele landet, hvis vi fortsat skal sikre vækst og udvikling i landdistrikterne, og nærhed til et apotek samt rådgivning om medicin, mener vi, er en kerneværdi for et lokalsamfund.

De to breve til hhv. sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) er samtidig oversendt til Folketinget og kan læses her og her.

Forfatter

Related posts

Top