De unge vælger frisuren frem for styrthjelmen

Det er muligt, at en styrthjelm ødelægger det nyfriserede hår, og det er muligt at opfattelsen blandt især unge knallertkørere er, at det ser smart ud at have hjelmen hængende på albuen. Og alt for mange knallertkørere kører på knallert uden hjelm.

En ny undersøgelse fra Havarikommissionen for Vejtrafikulykker viser, at der i Midt- og Vestjyllands politikreds sker flest næsteflest ulykker med dræbte og tilskadekomne unge på små knallerter – sammenlignet med landets øvrige 11 kredse. Kun i Nordjyllands Politikreds er antallet af ulykker med dræbte og tilskadekomne højere. Det skriver TV2 Nord.

I undersøgelsen har man gransket 24 alvorlige knallertulykker. I to ud af tre ulykker havde førerne enten ingen hjelm på, eller også havde han glemt at spænde sin hjelm. Det betød, at flere blev dræbt eller fik alvorlige hovedskader med varig hjerneskade.

– Der er stærke kræfter på spil ved en ulykke. Det betyder, at selv en hjelm, der sidder stramt, kan ryge af, hvis den ikke er spændt, advarer Mette Fynbo formand for Havarikommissionen, til TV2 Nord.

Men at undlade at bruge hjelmen gør knallerten til et farligt transportmiddel. Risikoen for at komme til skade eller blive dræbt er nemlig markant højere end alle andre transportmidler, hvilket er baggrunden for Havarikommissionens fokus på disse ulykker.

Tunede knallerter
Udover den manglende brug af en beskyttende hjelm, er også fart en af hovedårsagerne til, at det går galt. For 8 ud af de 12 knallertkørere under 20 år, der indgik i undersøgelsen, var deres høje hastighed medvirkende til ulykken.

Alle de unge kørte på tunede knallerter og kørte i gennemsnit 51 km/t.

– Det er meget markant, at de fleste af knallerterne i vores undersøgelse er tunede – især alle de unges. Vi kan bare se, at de høje hastigheder er medvirkende til, at mange af ulykkerne sker – særligt når det gælder de unge, siger Mette Fynbo.

Den høje hastighed betyder, at de modkørende ikke når at få øje på de unge i tide, eller at knallertkørerne ikke når at undvige.

Antal ulykker med små knallerter i perioden 2013-2017 fordelt på landets 12 politikredse:
Nordjylland: 262
Midt- og Vestjylland: 236
Syd- og Sønderjylland: 188
Fyn: 179
Sydsjælland og Lolland-Falster: 128
Østjylland: 126
Sydøstjylland: 126
København: 109
Midt- og Vestsjælland: 87
Københavns Vestegn: 75
Nordsjælland: 66
Bornholm: 16
Kilde: Vejdirektoratets ulykkesstatistik

Foto: Sikkertrafik.dk

Forfatter
Tags

Related posts

Top