Dansk “opfindelse” får biller til at tisse sig selv ihjel

Biller er tilsyneladende ikke så harmløse, som de ser ud til.

De æder sig mætte i korn, kartofler og rismel på fødevarelagre verden over. Det anslås, at biller hvert år æder op mod en fjerdedel af den globale forsyning af fødevarer.

Men nu har forskere fra Biologisk Institut ved Københavns Universitet fundet en metode, der kan bekæmpe billerne på hidtil uset måde. Uden brug af sprøjtemidler – og uden at bier og andre nyttige insekter går tabt. Det handler om billernes urin.

Forskerne har nemlig fundet de hormoner, der styrer dannelsen af urin.

– At vi nu ved hvilke hormoner, der styrer urindannelsen, åbner op for udviklingen af stoffer, som ligner billens hormoner, og som eksempelvis kan få billerne til at danne så meget urin, at de dør af væskemangel, siger lektor Kenneth Veland Halberg i en pressemeddelelse.

Han medgiver, at det kan lyde en anelse kynisk.

– Det virker måske lidt ondskabsfuldt, men der er ikke noget nyt i, at vi forsøger at nedkæmpe skadedyr, som ødelægger fødevareproduktionen.

– Nu forsøger vi bare at gøre det på en smartere og målrettet måde, som tager mere hensyn til det omgivende miljø end de traditionelle pesticider (sprøjtemidler, red.), siger Kenneth Veland Halberg.

Der ligger ifølge lektoren “en del arbejde forude”, før den nye form for skadedyrsbekæmpelse er klar.

/ritzau/

Forfatter
Tags
Top