Danmark På Vippen retter skarp kritik af landsbypulje

Regeringen har i sit finanslovsforslag afsat godt 330 millioner til en ny landsbypulje frem mod 2022.

Midlerne skal primært gå til forskønnelse af landsbyerne – herunder nedrivning af faldefærdige huse. Og det lyder jo på papiret som en glimrende nyhed. Ikke desto mindre retter Danmark På Vippen, som består af en række kommuner, virksomheder, organisationer og privatpersoner – herunder Thisted, Lemvig og Struer kommuner samt Thy-Mors Energi, en skarp kritik af den nye pulje.

Ifølge formand Kim Ruberg skal den nye landsbypulje nemlig finansieres ved at omprioritere midlerne fra det statslige tilskud til byfornyelse. Et tilskud, som et stort flertal i Folketinget i 2016 besluttede at målrette de mindre byer, der er under pres, og hvor der er behov for at kickstarte en udvikling. Dengang var der afsat hele 707 millioner kroner til byfornyelse i årene 2017-2020.

Siden har byfornyelsesmidlerne både finansieret en ny bandepakke og jobpræmiepulje. Den sidste rest, der er tilbage, føres altså nu over i den nye landsbypulje:

– Man tager først de fleste af pengene fra en pulje, der skal udvikle vores landsbyer, og bruger dem til helt andre formål. Nu tager man så resten af de penge, der skal udvikle vores landsbyer, og flytter dem over i en ny pulje, der skal udvikle vores landsbyer. Bortset fra navnet er der jo ikke meget nyt i det, siger Kim Ruberg.

Derfor opfordrer Danmark på Vippen til, at regeringen finder en alternativ finansiering af den nye landsbypulje, samtidig med at man forøger midlerne til byfornyelse.

Forfatter

Related posts

Top