CPR-oprydning finder tusindvis af udrejste borgere

Oven på en oprydning af kommunernes CPR-registre er der fundet 3351 personer, der for længst er udrejst af kommunerne. Det kan have givet rod med tilskuddene til både kommunerne og personernes adgang til ydelser. Det skriver DR baseret på tal fra Danmarks Statistik.

Ifølge DR’s tal har 3351 personer ikke boet i den kommune, de er registreret i, i mere end et år. Og 842 af disse i mere end fem år. Dermed har personerne altså været registeret som boende i en kommune uden reelt at være det.

En stor del af kommunernes økonomi er styret af udligningsordningen. Den forsøger at give tilskud til kommuner med mange gamle, syge eller udsatte borgere. Derfor kan de fejlagtige registreringer have haft betydning for, hvor mange penge en kommune har fået.

– Det betyder jo, at man ikke kan have tillid til udligningssystemet, fordi så mange udligninger foregår på grundlag af oplysninger i CPR. Dermed er det jo med til at skabe en mistillid mellem kommuner og til det samlede udligningssystem, siger ekspert i udligningsordningen Lise Lyck fra CBS til DR.

Ifølge DR var 814 af de 3351 personer registreret i København. Og det betyder, at kommunen har fået 15 millioner kroner for meget i udligningsordningen.

Sådan ser de lokale tal ud fordelt på kommuner:
– Thisted: 0,9
– Morsø: 1,5
– Struer: 1,4
– Lemvig: 8,9
Tallene viser, hvor mange spøgelsesborgere en kommune har haft per 10.000 borgere, som ved en fejl har talt med i udligningen for i år. Det vil sige, at folk var udrejst før 1. januar 2018, uden det blev opdaget. Kilde: særopgørelse fra Danmarks Statistik, som DR har analyseret. 

/ritzau/

Foto: Struer Kommune

Forfatter

Related posts

Top