Corona har vist vejen: Nu klares kontrolbesøg over video

Fremover kan nordjyske patienter blive hjemme foran computeren eller mobilen og demonstrere skulderbevægelser for lægen, når han eller hun skal vurdere resultatet af en operation.

Det er første gang i Region Nordjylland, at videokonsultationer bruges til efterkontrol af operationer og sker som et led i regionens bestræbelser på at indføre flere digitale tilbud til borgerne.

– Et af vores fokusområder er respekt for patienternes tid, og her kan øget brug af digitale løsninger være en måde at gøre tingene mere fleksible for patienterne, uden at det går ud over kvaliteten. I et pilotprojekt afprøver vi derfor nu, om video kan bruges til efterkontroller, hvor vi skal vurdere patienternes kliniske tilstand, fortæller overlæge Carsten Bo Perlick.

Sparer lange køreture
De første videomøder blev afholdt i begyndelsen af august, og foreløbig er erfaringerne positive.

– Patienterne har taget rigtig godt imod tilbuddet, og for mange er konsultationerne via nettet mindre indgribende i deres hverdag, idet man slipper for måske at skulle tage en hel dag fri fra arbejde for at køre til en kontrol, der varer et kvarter, fortæller overlægen.

Sekretær Christina Bukholt Andersen er den, der sørger for at booke aftaler med patienterne og forberede dem på, hvordan de får det tekniske til at fungere forud for mødet.

– Folk er generelt meget interesserede, og kan godt se fordelen i at kunne klare konsultationen hjemmefra. Men de patienter, som ikke er trygge ved at benytte video, kan selvfølgelig fortsat vælge en almindelig konsultation, forsikrer hun.

Ikke alt kan klares på video
I første omgang er det kontroller efter bestemte skulderoperationer, som klares over video. Her skal lægen vurdere patientens almene tilstand gennem samtale og ved forskellige bevægekontroller.

– Vi vil fortsat have brug for at se patienterne fysisk, hvis der er tale om operationer, hvor vi skal kontrollere med røntgen eller ultralyd. Men efter fx pladsskabende operationer eller operationer for slidgigt, og er der tale om patienter, vi kender godt, kan det i mange tilfælde være lige så godt at gennemføre kontrollen over en videoforbindelse, siger Carsten Bo Perlick.

Patienterne kan både føre videokonsultationerne via deres computer eller fra mobil eller tablet.

– Vi er stadig i læringsfasen, og vi arbejder med, hvordan vi sikrer os, at vi får de optimale billeder fra patienten i forhold til afstand og vinkling, når han eller hun skal demonstrere bevægeligheden i skulderleddet, siger Carsten Bo Perlick.

Corona har vist vejen
Hen over foråret er videoløsninger blevet udrullet flere steder i sundhedsvæsenet som en konsekvens af, at coronavirus har betydet en lang række restriktioner for, hvordan patienter sikkert kan møde ind på hospitalet. Projektet i Hjørring er dog det første af sin art, hvor video også bruges til funktionskontrol af patienterne efter ortopædkirurgiske operationer.

– Med video har vi mulighed for at følge op på patienterne, selvom vi er afskåret fra at se dem i klinikken. Det er en enorm fordel, også hvis vi skulle løbe ind i en eventuel 2. bølge med nye restriktioner her i efteråret, fortæller Christina Bukholt Andersen.

I pilotprojektet er det planen, at 50 patienter skal tilbydes videokonsultation, mens andre 50 tilbydes almindelig kontrol. Hvis erfaringerne fra videokonsultationerne matcher de ”traditionelle” kontroller, forventer Carsten Bo Perlick, at video bliver indført som et fast tilbud, som på sigt også kommer til at omfatte andre typer ortopædkirurgiske patienter.

Foto: Region Nordjylland

Forfatter

Related posts

Top