CO2-lagring ud for Hanstholm kan blive en realitet

Undergrunden kan vise sig at blive et vigtigt element i arbejdet med at nedbringe mængden af CO2 i atmosfæren.

Derfor glæder det Thisted Kommune og Hanstholm Havn, at regeringen har fokus på at undersøge muligheden for CO2-lagring.

– Det kan blive et afgørende skridt for vores klima og et grønt væksteventyr for hele Thy, lyder det fra Thisted Kommunes borgmester Ulla Vestergaard (S) efter regeringen torsdag har meldt ud, at den ønsker at lagre tonsvis af CO2 i undergrunden i forbindelse med regeringens såkaldte CCUS-strategi.

Det kan vise sig at få stor betydning for Thy.

Regeringen ønsker nemlig at afsætte midler til at undersøge undergrunden flere forskellige steder i landet med henblik på at finde velegnede steder til CO2-lagring. Og ifølge regeringens havplan, der er i høring lige nu, er ét af de steder et område cirka 25-30 kilometer ud for Hanstholm.

Ulla Vestergaard (S). Foto: Bertel Bolt

⁃ Vi har alle en fælles opgave i at få nedbragt CO2-udslippet markant. Det er ikke en let opgave, og derfor håber vi, at undergrunden ud for Hanstholm kan vise sig at være en del af løsningen, siger Ulla Vestergaard.

CO2-lagring vil sige, at man pumper indfanget CO2 langt ned under havbunden i nogle jordlag, som er i stand til at absorbere og binde CO2’en. Det kræver en særlig sammensætning af strukturer i undergrunden, og det er de strukturer, der nu skal undersøges.

Skulle det vise sig, at undergrunden ud for Hanstholm er velegnet, vil man kunne etablere en rørføring, som vil løbe under vandet ud til en brønd, som står på havbunden.

Bliver det en realitet, vil det langt fra kun være gavnligt for klimaet, men også åbne op for en masse nye muligheder for grøn vækst og udvikling på Hanstholm Havn. Havnen har nemlig en vision om at skabe Europas første CO2-neutrale fiskerihavn, hvor der skal være et stærkt fokus på udnyttelse af de stedbundne ressourcer.

Det er endnu uvist, om der vil være flertal for regeringens udspil i Folketinget.

Forfatter

Related posts

Top