Byboere skal lokkes på landet med ekstra fradrag

Det skal være mere attraktivt at bo og arbejde i landets yderkommuner. Det mener Landdistrikternes Fællesråd, der idag præsenterer et udspil sammen med finanssektorens interesseorganisation Finans Danmark.

Parterne vil blandt andet belønne folk, der bor i byerne, men som pendler til arbejdspladser i yderområder med et forhøjet befordringsfradrag. Som reglerne er nu, er det muligt for borgere bosiddende i 25 yderkommuner at få fuldt befordringsfradrag, hvis de har mere end 120 kilometer til og fra arbejde til daglig. I landets øvrige kommuner får pendlere kun den halve sats per kilometer.

Det er den ordning, som landdistrikterne og Finans Danmark foreslår udvidet, så den også gælder den modsatte vej – altså folk, der bor i byerne, men som pendler til arbejde i yderområder.

– Det skal være en motivation, der måske på sigt kan føre til, at flere i byerne vil bosætte sig i landdistrikterne, siger Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.

– Hvis flere pendler ud til yderområderne for at arbejde, får de måske øjnene op for lokalområdet, og så vælger de måske på sigt at bosætte sig der, siger han.

Ifølge formanden skal det ekstra fradrag være for en tidsbegrænset periode – for eksempel halvandet år. Derudover foreslår de to interesseorganisationer, at der skal være lavere omkostninger forbundet med at sætte faldefærdige huse på tvangsauktion.

Det skal være en motivation til at få flere af de nedrivningsmodne huse på landet fjernet, så det generelt bliver mere attraktivt at bo på landet. Endelig foreslår parterne, at boligjobordningen udvides, så folk kan få fradrag til at nedrive bygninger med en ringe energiklasse i landdistrikterne.

Både Morsø, Thisted og Struer Kommuner er blandt landet yderkommuner.

/ritzau/

Forfatter

Related posts

Top