Busser og lastbiler i Thy Mors kører ulovligt

Flere bus- og lastbilchauffører, der har erhvervet deres kørekort efter 2008/9, hos især private kørelærere eller militæret/beredskabet, ved ikke, at et EU kvalifikationsbevis er påkrævet for at må køre bus og lastbil i erhvervsøjemed. Resultatet kan blive kørselsforbud og bøde.

Reglerne for kvalifikationsuddannelse og efteruddannelse har været gældende siden 10. sep. 2008 for erhvervsmæssig kørsel med bus og fra 10. sep. 2009 for erhvervsmæssig godstransport. I praksis betyder det, at en chauffør, der har erhvervet kørekort efter disse datoer, skal have modtaget 4/8 ugers kvalifikationsuddannelse med tilhørende prøve. Dernæst – og senest 5 år efter, chaufføren har bestået kvalifikationsuddannelsen, skal han gennemføre 5 dages efteruddannelse for fortsat at må køre person- og godstransport.

Er kørekortet erhvervet før de ovennævnte datoer, skal chaufføren deltage i 5 dages efteruddannelse, uden prøve.

Høje bøde for ulovlig kørsel
Afdelingskoordinator for Landtransport på EUC NordVest Thorsten Balle oplever, at mange vognmænd og chauffører ikke er opmærksomme på reglerne.

– Det er rigtig ærgerligt at få en bøde, fordi man ikke har været opmærksom på reglerne. Vi starter løbende nye hold, så jeg kan kun opfordre til, at chaufførerne får meldt sig til, så de kan køre lovligt og sikker, fortæller han.

Midt- og Vestjyllands Politi oplyser, at ulovlig kørsel giver klækkelige bøder til såvel vognmand som chauffør.

Reglerne gælder for alle EU-lande
Reglerne og krav om kvalifikationsuddannelsen og efteruddannelse blev allerede vedtaget i 2003 af EU. Reglerne er gældende i samtlige EU-medlemslande.

Kursuscentret på EUC Nordvest afholder løbende efteruddannelseskurser, så chauffører har god mulighed for at deltage i et kursus, når det passer bedst ind i kalenderen.

Forfatter

Related posts

Top