Brug ikke spisekartofler som læggekartofler

Foråret er over os, og det betyder højsæson for dyrkning af kartofler i køkkenhaven.

Her kan det virke oplagt at bruge spisekartofler fra skabet som læggekartofler, men det er ikke en god idé, hvis man vil undgå sygdomme i haven.

Hvis man bruger spisekartofler som læggekartofler, kan man komme til at introducere plantesygdomme eller skadedyr i sin have.

– Forskellen mellem læggekartofler og spisekartofler er nemlig, at spisekartofler ikke er underlagt de plantesundhedskrav, som læggekartofler er, og man risikerer derfor at få slæbt sygdomme og skadedyr ind i haven, fortæller enhedschef i Landbrugsstyrelsen Kristine Riskær.

Et af de mest alvorlige skadedyr er den såkaldte kartoffelcystenematode, der er en yderst skadelig rundorm. Rundormen udvikler æg i cyster, der kan indeholde op til 600 rundorme. Cysterne og ormene kan overleve i jorden i op til 20 år. Når cysterne klækkes, vil rundormen søge næring ved kartoffelplantens rødder og ødelægge planten og udbyttet.

Hvis man vil undgå at sprede plantesygdomme og skadedyr, når man sætter kartofler i sin have, skal man altså købe rigtige læggekartofler. De har den fordel, at de er kontrollerede af Landbrugsstyrelsen for en række af de sygdomme, som kan angribe kartoffelplanten.

Danske læggekartofler er internationalt i så høj kurs, at der faktisk er god sandsynlighed for, at dine nyindkøbte spanske eller egyptiske spisekartofler er efterkommere af danske læggekartofler.

Forfatter

Related posts

Top