Brexit skubbede NJA Furniture ud over kanten

Det var Briternes afgang fra EU, der kostede NJA Furniture livet, hvor 70 medarbejdere misterede jobbet på fabrikken Nors.

Sådan lyder det samstemmende fra direktør Lars Hovgaard og storaktionær Francois Grimal fra Dolle i Frøstrup overfor Woodsupply.

Da ”Brexit” 23. juni påvirkede pundkursen kraftigt, mistede NJA Furniture 14 millioner i omsætning i efteråret. Ud af en samlet årsomsætning på 115. Med faste omkostninger gav salgstabet virksomheden styrtblødning.

– Vi stod meget skrøbeligt. Kort før lukkede vi ned for nogle kunder i Tyskland, som vi ikke tjente på, og det efterlod Storbritannien som vores største marked. Ingen – hverken mig eller bestyrelsen kunne overhovedet forestille sig, at afstemningen ville gå til Brexit-siden, men det ændrede markedsvilkårene for os fra dag ét, siger Lars Hovgaard til Woodsupply.

Sårebare med afhængighed af eet stor marked
Lars Hovgaard erkender blankt, at risikoen og markedsindsatsen ikke var spredt nok, men den synd tilskriver han virksomhedens historie.

– Fra dag ét arbejdede jeg for, at vi skulle sprede risikoen, for jeg kunne se, at vi havde alt for få primære kunder. Vi arbejdede på at tiltrække en masse spændende nye, og jeg vil sige, at det var meget tæt på at lykkes. Vi havde lige fået accept fra en stor tysk møbelkæde, da likviditeten dræbte os, siger han.

Og NJA var godt på vej med en omfangsrig turnaround, da England gik i sort.

– Jeg troede på virksomheden til det allersidste. Helt frem til, at det ikke længere kunne lade sig gøre at betale lønninger, og på det tidspunkt fortsatte vi jagten efter investorer, og vi brugte hele påsken på det. Pressen havde allerede skrevet onsdag før Skærtorsdag, at vi var gået konkurs, selv om det ikke helt var det, der var sket endnu. Vi havde indgivet en egen konkursbegæring og sendt medarbejderne hjem.  Nyheden ude i medierne gjorde det ikke nemmere for os, for hvem vil smide penge i et sort hul, siger han til Woodsupply og kritiserer firmaets bankforbindelse (Nordea i Aalborg, red.).

Han har selv tabt en kvart million, som han har investeret i NJA.

Forfatter

Related posts

Top