Brand i 222 meter høj Vestas mølle i Østerild

En af testmøllerne i Den Nationale Testcenter for Vindmøller i Østerild brød i brand fredag aften, og Politiet fik meldingen kl. 20.22.

Der er ifølge DR tale om verdens mest kraftfulde vindmølle Vestas’ model V164-8.0 MW med 80 meter lange vinger. Prototypen, der altså står ved Østerild, er ikke mindre end 222 m høj op til vingespidsen, når den er højest oppe. Det er mere end fem gange højere end Rundetårn.

Der er brand i selve møllehuset på toppen, og der står flammer ud af huset.

– Vi har en udfordring i at få slukket ilden. Så det er brandvæsnet ved at vurdere, hvordan de gør, fortæller vagtchef ved Midt- og Vestjyllands Politi, Anders Olesen til TV MidtVest.

Folk skal holde sig væk
Selvom der ikke umiddelbart er nogen fare for personer, så opfordrer politiet til, at man ikke tager ud for at se branden.

– Når der er ild 140 meter over havets overflade, så skal man passe på. Selvom vindmøllen står stille, så kan vi ikke være sikre på, hvad der sker, så derfor skal folk holde sig væk og give beredskabet ro, siger Anders Olesen.

Og det er Indsatsleder Lars Bjørndal fra Nordjyllands Beredskab enig i:

– Det brænder oppe i tårnet, og der er 140 meter op, og der kan vi ikke komme op, så vi står på behørig afstand. Der er faldet noget brændende materiale ned deroppe fra, og det er vi ved at slukke, så det ikke antænder noget andet derude.  Lige i øjeblikket er vi usikre på, om vingerne eller andet kan falde ned deroppe fra, og det betyder, at det vil være uansvarligt at nærme sig, som det ser ud lige nu, siger han til DR.

Han oplyser klokken 21.27 til TV2 Nord, at flammerne i tårnet så småt er ved at brænde ud. Brandfolkene forventer ikke at gøre mere i løbet af aftenen end at udsætte en brandvagt.

Vestas bekræfter
Hos Vestas bekræfter man branden.

– Nu vil vi undersøge, hvad er er sket, men ellers har vi ikke yderlige kommentarer på nuværende tidspunkt, siger Anders Riis, pressetalsmand for Vestas til DR.

Brandårsagen er ukendt.

Foto : Foto: Svend Aage Larsen/TV MidtVest

Forfatter

Related posts

Top