Borgmester: – Vi har styr på finanserne!

Morsø Kommune var nogle af de første i landet til at opdage, at der har været fejl i de regninger, som regionen sender til kommunen, når borgere har været kontakt med sundhedssystemet.

Det er dog et landsdækkende problem, at kommunerne modtager udspecificerede regninger, som de er pålagt at betale.

Udfordringen bunder blandt andet i, at det ikke er en ensartet praksis, hvordan borgere registreres, når de kommer på hospitalet. Hvis en borger registreres, som om det er indlæggelse, så koster det ca. 15.000 kr. for kommunen, men hvis det i stedet registreres, som en ambulant behandling, så koster det ca. 1500 kr.

Skal betale uanset
Kommunen skal dog alligvel betale beløbet – uanset størrelse, da aftalen om den kommunale medfinansiering (KMF), er indgået mellem Kommunernes Landsforening (KL), Danske Regioner og Regeringen.

Socialudvalgsformand Henning Sørensen fortalte forleden, at han var af den overbevisning, at Morsø Kommuner over en årrække har betalt op mod 25 millioner kroner for meget. Det har affødt en masse kritik af kommunen der kritiseres for ikke at have styr på økonomien. Det afviser borgmester Hans Ejner Bertelsen dog blankt:
.

.
Han fortæller videre:

– Samtidig er vi da også lidt stolte over, at vi med vores nordvestjyske snusfornuft kan være med til at gøre en forskel for hele landet.

Efter kommunen gjorde opmærksom på problemet, så har hospitalet i Thisted ændret praksis i registreringerne. Det er dog stadigt et problem, at kommunen ikke kan se, hvilke ydelser regningerne dækker over – noget Henning Sørensen, der er formand for Socialudvalget, allerede påpegede forleden:

Artiklen fortsætter under billedet…

Formand for Det Sociale Udvalg i Morsø Kommune, Henning Sørensen. Foto: Morsø Kommune

.

.
Pres på minister
Andre kommuner er også blevet opmærksomme på sagen. Blandt andet Varde, Esbjerg, Billund, Vejen og Fanø kommuner kan ligeledes konstatere store udsving i registreringer.

Det har betydet, at KL nu har valgt at tage sagen til ministerniveau for at lægge pres på regeringen for at stoppe rod i kommunal medfinansiering af sundhed. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby har på baggrund at den øgede opmærksomhed kommenteret problematikken til DR:

– Vi er selvfølgelig nødt til at tage det alvorligt. Derfor har jeg blandt andet taget initiativ til, at vi i samarbejde med KL og Danske Regioner gennemfører en analyse af udviklingen i den kommunale medfinansiering, siger ministeren.

Foto: Morsø Kommune

Forfatter

Related posts

Top