Borgmester irettesætter: – Lokale firmaer imødekommes i udbudsform

Morsø Kommunes udbud af kontor- og skoleartikler samt kopi- og printerpapir, som omtales i dagens udgave af Thisted Dagblad, har fulgt EU’s udbudsregler. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse torsdag eftermiddag.

For at sikre, at det ikke kun er store virksomheder, men også mindre lokale virksomheder som har mulighed for at byde, har Morsø Kommune valgt at opdele EU-udbuddet i to delaftaler.

Morsø Kommune kunne som alternativ have valgt at indtræde i Statens og Kommunernes indkøbsaftale (SKI) på dette område, hvilket ikke giver mindre lokale virksomheder mulighed for at byde direkte på kontrakterne.

Derudover så slår udbudsloven fast, at man ikke må opdele en kontrakt i flere udbud for at undgå, at det
bliver et offentligt EU-udbud.

– Jeg er ærgerlig over udlægningen om, at vi ikke søger at imødekomme lokale firmaer. Det er ikke korrekt, begynder borgmester Hans Ejner Bertelsen (V).

– Vi skal følge reglerne på området, og den form, vi har valgt, betyder at alle – også de mindre lokale firmaer har mulighed for at byde ind. Faktisk vinder et af de to bydende lokale firmaer delaftalen på kopi- og printerpapir, da de var de billigste. Dermed sikrer vi, at borgernes penge bliver brugt ansvarligt ved at få den bedste pris, lyder det fra borgmesteren.

Han fortsætter:

– Lidt teknisk, så har vi mere end 2000 varenumre indenfor kontorartikler, som vi handler ind på om året. Ud af dem har vi valgt 240 af de mest gængse varer til at lave udbuddet. Det er de varer, som vi antalsmæssigt handler mest og som er sammenlignelige på tværs af firmaerne. Det er så den prisforskel, vi tager udgangspunkt i, når vi tildeler en kontrakt.

Forsiden på Nordjyske’s Thy-Mors-sektion d. 8. oktober 2020. Det er denne artikel, som Hans Ejner Bertelsen (V) nu kommenterer på. Foto: Screendump, Thisted Dagblad

– Derudover har firmaerne også mulighed for at supplere med rabatter på de resterende varegrupper. I det konkrete tilfælde, så tilbyder vinderen også en gennemsnitlig rabat, som er meget højere end de andre firmaer. Det betyder, samlet set at prisforskellen for alle vareindkøb er betydelig større end tilkendegivet i artiklen.

– Jeg har aftalt med administrationen, at vi gerne vil invitere ind til en kop kaffe, hvor vi kan gennemgå evalueringen. Forhåbentlig kan det give en bedre indsigt i de kriterier og regler, som vi tildeler ud fra, fortæller Hans Ejner Bertelsen.

Han henviser blandt andet til misforståelsen om, at Morsø Kommune skulle have ændret i servicekriterier, som eksempelvis dag-til-dag levering.

– Det har vi ikke som et krav og heller ikke haft det tidligere. Derfor har det ikke spillet ind i tildelingen af kontrakten. Det er da skønt, hvis folk kan levere samme dag, men det er ikke afgørende for os i denne sammenhæng, slutter Hans Ejner Bertelsen.

Foto: Morsø Kommune

Forfatter

Related posts

Top