Besparelser truer Morsø Gymnasium på eksistensen

– Hvis regeringens årlige besparelser på uddannelser fortsætter, så lukker Morsø Gymnasium.

Det er den klare melding fra folketingsmedlem Simon Kollerup (S). Han kritiserer i en mail sendt til LimfjordUpdate.dk, at VLAK-regeringen med omprioriteringsbidraget pålægger uddannelsesinstitutioner at spare to procent om året.

Næste år skal gymnasiet igen spare 600.000 kroner. Det kommer til at betyde røde tal på bundlinjen for første gang, og det frustrerer rektor på Morsø Gymnasium, Kurt Sonne Thomsen:

Rektor på Morsø Gymnasium, Kurt Sonne Thomsen. Foto: Morsø Gymnasium

– Det er alvorligt. Man kan ikke have underskud mere end et år, så går den ikke længere, siger han til TV MidtVest.

Oppositionen vil have afskaffet det særlige omprioriteringsbidrag på uddannelser, men regeringen holder fast i, at det skal fortsætte foreløbig til 2022.

Venstre: – Alle skal spare
– Socialdemokratiet vil stoppe nedskæringerne på uddannelse med det samme, og vi vil især støtte erhvervsuddannelser og gymnasier uden for de store byer. Vi ved nemlig, at det kan være svært for mindre uddannelsessteder at få enderne til at mødes, siger Simon Kollerup.

Ifølge Venstres lokalvalgte folketingsmedlem, Torsten Schack-Pedersen, har man i regeringen ikke noget ønske om, at nogen gymnasier skal lukke:

Torsten Schack-Pedersen. Foto : Katja Holm

– Men vi siger, at også uddannelsesområdet må effektivisere ligesom den øvrige offentlige sektor, siger folketingsmedlem Torsten Schack Pedersen (V) til TV MidtVest.

Ny fordeling
Til gengæld lægger regeringen nu op til, at pengene til gymnasierne skal tildes på en anden måde, så de små ikke kommer i klemme.

– Det er min klare forventning, at vi kommer med et udspil, som sikrer, at der er en god sammenhæng i økonomien, så der selvfølgelig fortsat er plads også til gymnasier, hvor der ikke går så mange elever, siger Torsten Schack Pedersen til TV MidtVest.

Yderligere besparelser betyder fyringer
Fortsætter besparelserne frem til 2022, så har Morsø Gymnasium fået skåret 3,9 millioner kroner i sit budget:

Simon Kollerup. Foto: Steen Borgaard

– Fra Morsø Gymnasium lyder det, at de nu kun kan spare penge ved at fyre og sætte lærere på deltid. Thisted og Morsø gymnasier og områdets erhvervsskoler skal have råd til lærere, nye bøger og it, der ikke er helt oldnordisk, siger Simon Kollerup.

For Thisted Gymnasium og HF ender nedskæringen med at være på 5,9 millioner kroner.

Erhvervsuddannelserne på EUC Nordvest skal spare hele 17 millioner kroner i 2022, viser tal fra Uddannelsesministeriet.

Forfatter

Related posts

Top