Belgiske spejdere luger ud i Nationalpark Thy

Det er nu snart en tradition, at et korps af belgiske spejdere, der normalt holder til nær Bruxelles, giver en hånd med for naturen i Nationalpark Thy.

– Spejderne har tilbudt deres hjælp med at pleje naturen her i Thy i en hel uge. De skal bl.a. grave nye skud af rynket rose op på Agger Tange. Her har Naturstyrelsen Thy de sidste to år haft en specialdesignet fræser – kaldet bioroter – der normalt bruges til ukrudtsbekæmpelse i økologisk landbrug, til at knuse rynket rose. Men biorotoren kan ikke gøre arbejdet alene. Blot et lille stykke levende plante er nok til, at den skyder igen. Så her er spejderne en kæmpe hjælp, da de ved håndkraft fjerner de nye skud, så den invasive art ikke på ny spreder sig i nationalparkens klitter, fortæller Frivilligkoordinator Cathrine Lykke Sørensen fra Nationalpark Thy.

Artiklen fortsætter under billedet…

Spejderne skal også hjælpe, hvor både natur og kultur får glæde af deres arbejde. De skal nemlig rydde kirkediget omkring kirkeruinen i Tvorup. På kirkediget vokser en lang række sjældne mosser og laver, som ikke tåler skyggen fra træerne omkring diget. Og udover hensynet til naturen, så er det også vigtigt med kulturhistoriske briller at kunne se det flotte gamle kirkedige på de to sider, der ikke er dækket af sand.

Og ser man affaldssække langs Kystvejen mellem Vangså og Vorupør i denne uge, så er der en god grund til det. Spejderne skal her fjerne affald i klitterne vest for Kystvejen på strækningen mellem Vangså og Nr. Vorupør.

Markerer overgangen fra ung til voksen
Turen til Thy er noget særligt. Den markerer nemlig, at tiden som ung spejder nu er slut, for når spejderne kommer tilbage til Belgien, venter livet som voksenspejder og muligheden for at blive spejderleder.

Og faktisk har forberedelserne til turen stået på i et år. Her har gruppen arbejdet målrettet på at tjene penge til turen, der udover naturpleje i Nationalpark Thy også byder på en kanotur i Sverige.

I år er det tre år siden, at spejderne fra Belgien første gang tog kontakt til Nationalpark Thy.

– Vi er så glade for, at spejderne henvendte sig og nu kommer for tredje gang. Vi håber selvfølgelig, at de vil blive ved med at lægge et stop i Thy. De har været utrolig velorganiserede og arbejdssomme. Sidste år nåede de langt mere, end vi havde planlagt, så i år har vi et par ekstra opgaver i baghånden, fortæller en glad Cathrine Lykke Sørensen.

Sjælden planter spirer frem i Nationalpark Thy

Forfatter

Related posts

Top