Bål og fortællinger fra fortiden

I bålets skær fejrer Museum Thy efterårsjævndøgn med jernalderfolket.

Det sker i jernaldergården på Heltborg Museum onsdag 22. september kl. 19.00-20.30. Tilmelding til museet skal ske senest 17. september.

– Vi skal lytte til sagn og historier med rødder i jernalderen. Der vil også være små smagsprøver på mad og drikke, som er inspireret af jernalderen, fortæller museumsformidler Rune K. Tjørnild.

Han tilføjer, at denne aften er der også levendegørelse på jernaldergåden med ham selv og flere frivillige jernalderfolk i dragter:

– Vi skal smage pølser af gris og får. Pølserne er inspireret af de urter, jernalderens folk i Thy havde til rådighed, fortæller han videre.

Det bliver en sensommeraften med bål, skygger, flakkende lys og stemning i jernalderhusene. Solen går ned, vi er halvvejs til vinter. Det var en hellig dag for fortidens mennesker i årets gang, hvor man søgte til gudelunden for vaneguderne Njord og Frej.

Aftenen byder også på sagnfortællinger om fæle trolde, mægtige helte, sagn, fælles fortid, danskernes rødder, men før Danmark – stammers og høvdinges verden.

– Så takker vi guderne for høsten og beder om en mild vinter, inden vi går hver til sit, siger museumsformidleren.

Foto: Museum Thy

Forfatter

Related posts

Top