Antallet om tomme huse på landet er eksploderet

Antallet af tomme huse er vokset med 50 % på 15 år i landsogne langt væk fra de større byer. I nogle landområder står mere end hvert fjerde hus tomt, og rigtig mange af dem er klar til at blive revet ned, viser en rapport for kommuner og regioners forskningsinstitut KORA.

I Thisted Kommune har andelen af tomme huse været stigende siden 2000, hvor 6,7 procent af husene stod tomme. I 2015 var andelen af tomme huse på 9,7 procent. 5.3 procent af husene er nedrivningsklare.

Værre ser det ud på Mors, hvor 6,2 procent af husene stod tomme i 2000 imod 10,1 procent i 2015. Her er 6.2 procent af husene nedrivningsklare imod 3.5 procent i Skive Kommune.

Problematisk med mange tomme huse
Og de mange tomme huse på landet, er problematiske for udviklingen.

– Det er et hastigt voksende problem i landsogne, som ligger langt væk fra større byer. I nogle landsogne står mere end hvert fjerde hus tomt. 15 år tidligere var det ”kun” hvert ottende i de samme sogne. De mange faldefærdige huse er en barriere for vækst og udvikling i lokalsamfundene, fordi de skræmmer nye beboere væk og fastfryser boligmarkedet. Det er en ond cirkel, siger Nicolai Kristensen, som er professor i KORA og står bag rapporten.

Både i Thy og på Mors er man allerede igang med at rive faldefærdige huse på landet landet. Cirka 240 i Thisted, 234 i Morsø og 250 huse i Skive Kommuner, er revet ned de sidste otte år.

Foto : Christian Kjeldsen

Forfatter

Related posts

Top