Anmeldelse: Steinfaths Suveræne Surf-eventyr

”Standing on Water”
Casper Steinfath m.fl.
Instruktion : Peter Alsted
Empty Chairs

***** (5 stjerner)

Noget af det meste vestjyske i verden er ærlighed.

Og det gennemsyrer også Peter Alsteds dokumentarfilm om Klitmøller og surferne i filmen ”Standing on Water” personificeret i den internationale Stand Up Paddling stjerne Casper Steinfath, broderen Peter og vennen Oliver Hartkopp og Steinfath-forældrene Mike og Sus – og alle folkene omkring.

Filmen er samtidigt en film om en helt speciel familie, der har rejst verden rundt og boet mange steder primært på grund af muligheden herfor. Om en far, Mike Steinfath, der selv er bidt af udelivet. Af ski, surf og meget andet.

En familie for hvem leg er en pligt. For det skal være sjovt – og det er leg. Og hvor sønnernes passion for hele tiden at udfordre elementerne og hinanden, utvivlsomt har kastet dem ud på et eventyr, andre næsten ikke tør drømme om.

Og ind med modermælken er det kommet. Som da Mike kører ned af en piste med Casper hængende i en ”babyslynge” foran på maven. Året er 1997.

En dokumentar spækket med private optagelser fra en barndom, der har været fyldt med kærlighed fra forældrenes side og hvor surf pludseligt kom ind som en del af drengenes liv.

Og historien om hvordan SUP opstod. Ældre mænd der ikke helt kunne holde til race’t længere, men stadig gerne ville være med. Jamen så kan man jo bare stå og padle sig fremad på et surfbræt. Det er lidt provokerende historien bag tilblivelsen af Stand Up Paddling.

“Standing on Water” er ikke en Anders Agger’sk dokumentar (derfor mangler den sidste stjerne også) med lange eftertænksomme sekvenser, men i første del krydsklippet i rapt tempo mellem nutid og Casper’s barndom. Når vi kommer ind i anden del, er det som om, at filmen mister tempo. Men det gør den så ikke mindre interessant – for historierne er der hele filmen igennem:

Som da Steinfath måtte lyve sig noget ældre end han var, for at deltage i hans første SUP konkurrence i Hamburg.

Om at elske elementerne så meget, at man gerne forcerer to meter høje snedriver for at komme ud på Vesterhavet. Eller om hvordan man ignorerer Stormen Bodil og indtager Vesterhavet – med efterfølgende ”dødsønsker” hængende over hovedet på Ekstra Bladets ”Nationen” – hele Danmark Hjertetrust !

Og en tidligere rektor fra Thisted Gymnasium, Finn Jorsal, der kunne fortælle, at ingen af de andre på gymnasiet anede, hvad det var Steinfath gik rundt og lavede. Nåh jo – noget med noget surf. Men ingen anede, hvilket talent der var ved at udfolde sig – i Klitmøller – og ude i verden.

For Steinfath er og bliver nede på jorden. Ingen stjernenykker her. Spørgsmålet er om hans gamle Volvo med surfbrættet på taget, holder næste syn !

Og træningslejrene hos Uncle Tim på et sted, der får UdkantsDanmark til at ligge midt på Rådhuspladsen. Ingen internet. Sparsom mobildækning. Men masser af fokus, bølger og surf. Og et toilet i form af et hul i jorden med et træ-lokum – uden vægge – men til gengæld med en fantastisk udsigt.

Her kløves brænde. Det er hver hvor lederinstinktet udvikles. Hvor man lærer at tage ansvar. Det er her, ”knægtede” går fra at være drenge til at være mænd. Det gælder også lillebror Peter og vennen Oliver Hartkopp, der er store og glade legebørn.

Om konkurrencerne. De vundne. De tabte.

Om forældrenes nylige skilsmisse. Der tydeligt har mærket Casper Steinfath. Det er her, hvor dokumentaren gør nas på et helt medmenneskeligt plan. For man kan se, hvordan Steinfaths varme øjne pludseligt skifter karakter fra at være varme, glade og engagerede til at være totalt tomme. Livet går videre og skal gå videre – og det gør det også for de to brødre. For opbakningen hos forældrene er intakt. Den fælles passion er livet !

”Standing on Water” er ikke kun en film for surf-elskere. Det er en film om viljen til gennem leg at nå sine mål og kæmpe for at nå dem. Om at udfordre elementerne. Men også lade livet udfordre dig på godt og ondt. Og ja man kan blive klogere på livet ved at se dem film.

Ærlig. Medrivende. Underholdende med vitaminer til hovedet.

”Standing on Water” er en hyldst til Klitmøller. Til indbyggerne. Til surferne. Til livet. Og tak for det !.

Forfatter

Related posts

Top