Af Lauge Larsen (S), Formand for Region Nordjyllands Klima-, miljø- og bæredygtighedsudvalg.
Forleden meddelte Meiner Nørgaard, at han trak sig fra den lokale gruppe, der skal arbejde med den grønne trepart. I stedet indtræder Poul Kristensen fra Socialdemokratiet.
Meiner Nørgaard kommer med en masse klagesange fra de varme lande som forklaring på, at han trækker sig. På mig virker det utroligt svagt, at han ikke vil tage ansvar.
Men der er en række partier bl. a. Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne, der ikke vil tage ansvar, partier, der aldrig selv kommer med løsninger, og partier, der hylder de gode gamle dage. Alt skal være som før.
Efter min mening er Den grønne Trepart nærmest det mest konstruktive og positive, der er gennemført i Danmark i de sidste årtier. En aftale mellem et stort flertal i Folketinget, Landbrug og Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening. Et lovkompleks der som mål skal nedbringe landbrugets klimagasser markant, og som vil nedbringe udvaskningen af den kvælstof, der ender i de danske søer, fjorde og indre farvande. Kun få havde troet på, at man kunne nå igennem med begge disse store områder. De danske søer, fjorde og indre farvande er truet på livet, og der fanges kun få fisk. Desuden står landbruget for over 25% af udledningen af de danske klimagasser.
Alligevel kører poppartierne løs: det går for hurtigt, kvælstoffet kommer i stor udstrækning fra danske rensningsanlæg og fra udlandet, omlægningen ødelægger landdistrikterne, og landbruget i Danmark forsvinder. Det er ganske enkelt fake news.
Masser af landmænd har taget udfordringen op og er gået konstruktivt ind i det komplicerede arbejde, der er i gang med udtagning af lavbundsjorde, plantning af skov og omlægning af afgrøder. Stor respekt for disse landmænd.
Det konstruktive er, at man kan mindske landbrugets udledning af klimagasser uden at landbrugsproduktionen skæres dramatisk. Det er afgørende her, at ny viden og nye teknologier inddrages. Det drejer sig bl. a. om omdannelse af gylle til biokul, dyrkning af mere græs, hvor man gennem tilsætning af enzymer kan omdanne noget af græsset til proteiner, som især kan bruges til grisefoder. I de kommende år er der en revolution på vej, hvor en række nye teknologier vil gøre, at man kan bevare det meste af husdyrproduktionen. Så grædekonernes frygt for landbrugets fremtid og for livet i landdistrikterne har ikke noget på sig. Der er masser af arbejdspladser lokalt forbundet med de nye teknologier.
Men så er det jo fint, at Poul Kristensen er kommet med i den lokale trepartsgruppe. Han er ualmindelig forhandlingsvenlig og fremtidsorienteret. Og så vil han tage ansvar.
Foto : Region Nordjylland