9.000 tyskere i flygtningelejr ved Lemvig

Hen over sommeren byder Lemvig Museum på omvisning hver onsdag fra kl. 15.00 i den spændende særudstilling ”Bag pigtråd”. Omvisningen og udstillingen fortæller om et næsten overset kapitel i den tidlige efterkrigstid.

– Store tyske flygtningestrømme kom til Danmark fra østfronten i krigens sidste måneder og blev indkvarteret rundt omkring i Danmark. Hele flygtningebyer opstod og en af de større var Romlejren – en flygtningelejr syd for Lemvig med op til 9000 internerede personer. Flygtningene var primært ældre, kvinder og børn, som under dramatiske forhold var flygtet fra den russiske hær, fortæller museumsinspektør Inger Bjørn Knudsen

Bevogtet af vagter og pigtråd
Lejren var bevogtet og omkranset af pigtråd. Flygtningene måtte ikke have kontakt med lokalbefolkningen eller på anden måde tage del i det danske samfund. Først i efteråret 1947 begyndte Danmark for alvor at sende flygtningene tilbage til Tyskland. Mange blev sendt til de vestlige besættelseszoner – langt fra den hjemstavn de var flygtet fra.

– Udstillingen sætter gennem fotos og audioguides fokus på livet bag pigtråden – på skolegang, arbejde og fritidsliv. Og på hvordan man som flygtning fik dagligdagen til at fungere på trods af mangler, forbud og stor uvished om fremtiden. Mange flygtninge havde mistet deres hjem og alt hvad de ejede. Nogle havde også mistet familiemedlemmer under flugten, især var småbørn udsatte under de baske omstændigheder. Det var en hårdt prøvet flok, der kom til Danmark i krigens sidste måneder, og som havde brug for tag over hovedet og mad på bordet, fortæller Museumsinspektør Inger Bjørn Knudsen og fortsætter:

– Udstillingen kan sagtens ses uden introduktion, men omvisningen sætter flere ord på livet i den isolerede ”flygtningeby”, der voksede op i nogle få år og forsvandt igen uden at have sat de store spor. Livets gang i Lemvig og omegn gik videre – om det kan man se mere i de øvrige dele af museet, der nu har taget hul på sommersæsonen med udvidede åbningstider, fortæller hun.

Omvisningene er gratis, når man har betalt entreen på sølle 25 kr. til museet.

Forfatter

Related posts

Top