75 mio. kr. skal puste liv i landets lokale mødesteder

Danmark har et væld af lokale samlingssteder, men mange er blevet nedslidte med årene. Nordea-fonden ønsker at give dem nyt liv, så de kan fortsætte med at være moderne, tilgængelige og bæredygtige rammer for fællesskab og aktivitet i lokalsamfundet.

Vi vil give de lokale mødesteder en hjælpende hånd, så de kan stå stærkere og endnu mere bæredygtigt i fremtiden og fortsat være vigtige omdrejningspunkter for de mange fællesskaber, vi samles om,” siger Nordea-fondens adm. direktør, Henrik Lehmann Andersen – og tilføjer:  ”Vi oplever en stor efterspørgsel fra foreninger der vil forbedre både de miljømæssige og sociale rammer – og med puljen håber vi at gøre en forskel i hverdagen, hvor fællesskaberne mødes.”

Puljen fokuserer særligt på energibesparende og miljøvenlige løsninger samt forbedret tilgængelighed med f.eks. handicapramper og akustikforbedring. Projekterne kan være alt fra energibesparende initiativer, der nedsætter mødestedets driftsomkostninger, til tiltag, der gør det nemmere for mennesker med handicap at deltage. Der er desuden særligt fokus på at støtte initiativer, hvor genbrug og upcycling af byggematerialer, bevaring og istandsættelse af eksisterende bygningselementer og en bred inddragelse af brugerne er i højsædet.

Lokale ildsjæle, foreninger, selvejende institutioner og kommunale aktører kan altså søge støtte til projekter, som skaber bæredygtighed og løfter mødestederne som lokale kraftcentre for fællesskab og aktivitet.

Praktiske råd til renovering og genbrug
Som led i indsatsen har Nordea-fonden udviklet en temaside, der tilbyder frivillige masser af gode råd til, hvordan de bedst griber en renovering an. Temasiden byder på en række små film med tømrer og bygningskonstruktør Casper Kjerrumgaard, som på en let tilgængelig måde giver konkrete tips til energirenovering, opgradering af tilgængelighed og vedligehold, der kan gøre en stor forskel for mødesteder i alle afskygninger.

Derudover har fonden samlet en praktisk guide med vigtige spørgsmål til håndværkere, så projekterne når i mål på bedste vis. Guiden dækker alt fra valg af bæredygtige materialer til vedligehold, der kan forlænge bygningens levetid. Der vil også være gode råd til, hvordan man kan sænke barren for deltagelse i sit projekt.

Som noget nyt laver Nordea-fonden desuden et webinar med Casper Kjerrumgaard, hvor potentielle ansøgere kan få svar på spørgsmål, når det gælder renovering af lokale mødesteder.

Læs mere om puljen, gode råd til hvordan man kan arbejde med bæredygtighed og tilmelding til webinarer på www.nordeafonden.dk/renoveringspuljen

Fakta om Renoveringspuljen

  • Samlet pulje: 75 mio. kr.
  • Ansøgningsperiode: Puljen åbner 13. november 2024 og har ansøgningsfrist 31. marts 2025.
  • Støtte pr. projekt: 200.000 – 1 mio. kr.
  • Hvem kan søge: Almennyttige foreninger, selvejende institutioner og kommunale aktører med et lokalt, fysisk mødested.
  • Ansøgningskriterier: Projekterne skal fokusere på at renovere og styrke eksisterende mødesteder med miljømæssige og sociale bæredygtighedstiltag.
  • Eksempler på støtteområder: Energioptimering, tilgængelighedsforbedringer, genbrug og opgradering af eksisterende bygningsdele og nye faciliteter til mangfoldige brugergrupper.

Foto: Nordea Fonden

af Redaktionen

Seneste Nyt

Relaterede artikler

Kultur, Mors, Topnyheder

Kunst og ungekultur i centrum under dansk EU-formandskab

En rullende Ung Kult-bus besøger byer fra august til december med events og samtaler.
1 min read
Sport

DBU tillader rekruttering af U10-spillere fra 1. juli

Hidtil har grænsen været U13, men de nye regler skal skabe klare rammer for en udvikling, der allerede er i gang.
1 min read
Regionalt, Topnyheder

AAU blandt verdens bedste til FN’s verdensmål

Aalborg Universitet har sikret sig en imponerende 9. plads i Times Higher Education’s globale rangliste.
1 min read

Hjælp os med at dække din by
– Tip os om nyheder!

Så er du med til at hjælp os med at dække de vigtigste historier i dit lokalområde.