60% økologi og mindre kød i kommunale køkkener

Læserbrev af
Joachim Plaetner Kjeldsen, spidskandidat for Alternativet Thy til kommunalvalget 

En lang række offentlige køkkener i kommuner, institutioner, hospitaler og styrelser har i dag et af Fødevarestyrelsens Økospisemærker. Bronze, hvis øko-andelen er 30% – 60%, sølv, hvis den er 60% – 90% og guld ved 90% – 100%. I alt har 3.500 af landets professionelle køkkener i dag et øko-spisemærke. Knap 600 af dem er offentlige køkkener. Heraf enkelte i Thy.

Erfaringerne fra de mange køkkener er, at økologien kan indføres indenfor eksisterende driftsomkostninger. Det sker ved en – ikke kødfri – men dog mere plantebaseret kost med mere af årstidens grønt og mindre kød, som samtidig går hånd i hånd med en større egenforarbejdning af råvarerne og markant mindre madspild. Det giver en sundere, friskere kost i bedre overensstemmelse med de officielle kostråd, som samtidig er mere klimavenlig. Og altså for samme driftskroner.

Samtidig understøtter en omlæging af de kommunale køkkenerne og indkøb en anden kernekommunal opgave; nemlig beskyttelsen af drikkevand og grundvand. Det bliver mere og mere tydeligt, at syntetiske pesticider, anvendt i landbruget, på et tidspunkt havner i vores grundvand og drikkevand. Derfor er det for os en selvfølge, at den offentlige sektors køkkener og dertilhørende indkøbsmuskler efterspørger madvarer produceret uden syntetiske pesticider og dermed understøtter den kommunale indsats for drikkevandsbeskyttelse.

Endelig giver de dokumentationskrav for køkkener og grossister, som er en del af Fødevarestyrelsens spisemærkeordning, de nødvendige data for, at kommunen kan lave et detaljeret CO2-regnskab, som også omfatter vores fødevarer. Det har man fx gjort i Furesø Kommune.

De omkostninger, der er forbundet med køkkenernes øko-omlægning, er ofte omfattet at statslige medfinansieringspuljer, hvilket er værd at forfølge. Der vil således være tale om en beskeden kommunal engangsudgift ved at gennemføre selve omlægningen.

Alternativet foreslår, at Thisted Kommune omlægger alle sine køkkener til 60 % økologiske råvarer svarende til regeringens målsætning og Fødevarestyrelsens Økospisemærke i sølv.

Forfatter

Related posts

Top