60 år gammel Cheminova-forurening er værre end antaget

Den gamle Cheminova-fabriksgrund på Harboøre Tange er mere forurenet end hidtil antaget. Det viser nye undersøgelser ifølge Region Midtjylland.

I alt ligger omkring 15 tons pesticider og seks tons kviksølv gemt på Cheminovas gamle fabriksgrund. På i alt tre grunde ved Harboøre Tange i Vestjylland deponerede virksomheden Cheminova i 1950’erne og 1960’erne giftigt affald. Ved affaldspladser på den gamle fabriksgrund er forureningen flere steder særligt kraftig. Ét sted er der målt 4000 milligram kviksølv per kilo jord. Grænseværdien er 3 milligram kviksølv.

Det er mere omfattende, end regionen havde regnet med, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

– Der er meget store mængder kviksølv og meget store mængder pesticider på grunden, og det er et stort areal. Faktisk 50.000 kvadratmeter, siger han.

Produktionen på grunden begyndte i 1953 og blev i 1961 flyttet til den nuværende grund på Rønland umiddelbart nord for. Der findes tre generationsforureninger i Region Midtjylland centreret omkring Cheminovas produktion af blandt andet midler til insektbekæmpelse. Regionen er i dialog med regeringen om at støtte til at få renset generationsforureningerne, fortæller Kühnau.

De tre forureninger er Høfde 42, Cheminovas gamle fabriksgrund og den nuværende fabriksgrund. To firmaer er i gang med forsøg på at rense forurenet sand ved Høfde 42. Tidligere beregninger har vist, at det vil koste mellem 250 millioner kroner og 600 millioner kroner at rense det område.

For nylig viste det ene forsøg, at man med en opvarmningsteknik kunne få lovende resultater.

– Nu har vi altså to generationsforureninger af samme type på Cheminovas gamle fabriksgrund og på Høfde 42. Jeg håber, at det kan give stordriftsfordele, når der skal renses op med økonomisk hjælp fra staten, siger formand for Udvalget for regional udvikling i Region Midtjylland Jørgen Nørby (V) i en pressemeddelelse.

/ritzau/

Foto: Region Midtjylland

Forfatter

Related posts

Top