50 års jubilæum: Fra sugerør til verdenskendte perler

Senere i denne måned er det 50 år siden, at den første Hama-perle forlod fabrikken i Nykøbing. Gennem de seneste fem årtier har millioner af børn over hele verden ladet kreativiteten blomstre og lavet flotte mønstre og motiver i alverdens farver med perlerne.

Perlerne udvikles, produceres og pakkes stadig den dag i dag lokalt:

– Sådan har det været i 50 år, og sådan er det stadig. Vi er meget stolte over, at vi i dag er markedsleder, selvom der gennem årene er kommet mange andre producenter af perler til rundt omkring i verden, fortæller Lene Haaning, direktør i virksomheden Malte Haaning Plastic A/S, der producerer Hama-perlerne

Teknologisk udvikling som konkurrent
Hama-perlerne giver børn allerede fra treårs-alderen en kreativ udfordring. Det er netop i disse tidlige år, at børn udvikler de mest basale evner. Med perlerne lærer børn at genkende farver, gribe små genstande, skelne former fra hinanden og få en fornemmelse af mængder.

Malte Haaning Plastic A/S blev grundlagt i 1961 og producerede i starten sugerør. Det udviklede sig til andre plasticartikler som pindemadpinde og fluesmækkere, inden perlerne blev introduceret. Foto: Foto Collection

Det er egenskaber, som er lige så vigtige i dag som for 50 år siden. Forskellen er, at legetøj og især teknologi langt fra er den samme i dag som dengang, og at tablets, mobiler og computerspil i dag er en stor spiller i kampen om børnenes opmærksomhed. Alligevel har de simple Hama-perler overlevet.

– Det er fantastisk, at vores lille perle har kunnet klare sig mod al det nye legetøj, der er kommet gennem de sidste 50 år. Det ser vi som et kæmpe kvalitetsstempel. Hama har overlevet, ligesom en blyant og et stykke papir har det, selvom teknologien har udviklet sig så meget, siger Lene Haaning.

Hama har dog ikke stået helt tilbage for den teknologiske udvikling og har inden for de seneste år selv præsenteret appen Hama Universe, en YouTube-kanal og profilen @beadsbyhama på Instagram.

50-års jubilæet markeres med udgivelsen af fire eksklusive jubilæumspakninger i et unikt design. En æske med 4.000 perler, en æske med 2.000 perler og to poser med 2.000 perler. Alle perlerne er i Midi-størrelsen, som er den mest populære.

Foto: Foto Collection

Forfatter

Related posts

Top